Comunicate de presă

ANCOM a efectuat 382 de controale şi 2.453 de acţiuni de monitorizare a spectrului īn zona de vest īn prima jumătate a anului

08.08.2013   

                                    
 
Īn prima jumătate a acestui an, Direcţia Regională Timiş din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) a efectuat un număr de 382de acţiuni de control īn cele 7 judeţe din vestul ţării pe care le monitorizează, aplicānd 14 avertismente şi 6 amenzi īn cuantum total de 30.000 de lei.
227 de controale au fost efectuate la titularii de licenţe de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, dintre care 137 la furnizorii de servicii de radiocomunicaţii şi 90 la furnizorii de radio şi televiziune. Īn urma acestor acţiuni de control au fost aplicate 10 avertismente şi 5 amenzi īn valoare totală de 25.000 lei, companiilor Slag Reciclynd Entreprise S.R.L. din Caraş-Severin, Deea Taxi S.R.L., Auto Trans Meda and 7 S.R.L., Sbs Broadcasting S.R.L. din Hunedoara şi Interstancos S.R.L. din Mehedinţi. Amenzile au fost aplicate pentrunerespectarea parametrilor tehnici prevăzuţi īn licenţele de utilizare a frecvenţelor radio, respectiv licenţele de emisie, utilizarea frecvenţelor radio libere fără respectarea condiţiilor tehnice şi operaţionale necesare pentru evitarea interferenţelor prejudiciabile.
62 de acţiuni de control au vizat furnizorii de comunicaţii electronice: 9 controale au fost efectuate la furnizorii de internet şi 53 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, īn urma cărora au fost aplicate 3 avertismente şi o amendă īn valoare de 5.000 de lei către S.C. Favorit S.R.L., pentru īncălcarea condiţiilor tehnice şi de compatibilitate electromagnetică. Neregulile identificate au vizat, īn general, utilizarea reţelelor de comunicaţii electronice pentru retransmisia serviciilor de programe audiovizuale şi pentru servicii de transmisiuni de date şi acces la internet cu īncălcarea condiţiilor tehnice şi de compatibilitate electromagnetică prevăzute īn regimul de autorizare generală şi neintroducerea īn contractele īncheiate cu utilizatorii finali clauzele minime prevăzute de lege.
31 din controalele efectuate īn prima jumătate a acestui an au vizat furnizorii de servicii poştale, īn urma cărora s-a constatat că furnizorii verificaţi respectau prevederile legale şi reglementările.
62 de acţiuni de control au vizat producătorii, importatorii şi distribuitorii de echipamente radio şi echipamente terminale de telecomunicaţii, īn urma cărora a fost dat un avertisment pentru lipsa marcajului de conformitate CE.
„Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, constatăm o reducere a sancţiunilor aplicate de Autoritate, ceea ce indică faptul că acţiunile de control ale inspectorilor noştri īşi ating obiectivul de a preveni şi descuraja eventualele abateri ale furnizorilor de comunicaţii electronice şi servicii poştale. Obiectivul activităţii de monitorizare, supraveghere şi control a ANCOM este asigurarea aplicării şi respectării prevederilor legale pentru promovarea concurenţei corecte şi pentru protejarea drepturilor şi intereselor utilizatorilor”,a declarat Cristin POPA, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.
64dintre controalele efectuate de Direcţia Regională Timiş a ANCOM īn prima jumătate a anului 2013 au fost īn judeţul Arad, 28 īn judeţul Caraş-Severin, 60 īn judeţul Dolj, 65 īn judeţul Gorj, 74 īn judeţul Hunedoara şi 44  īn judeţul Mehedinţi şi 47 īn judeţul Timiş.
Pe parcursul primului semestru al anului 2013 au fost realizate şi un număr de 2.453 de acţiuni de monitorizare a spectrului de frecvenţe, īn urma cărora au fost depistate 157 de cazuri de emisii radioelectrice neautorizate, precum şi situaţii de nerespectare a condiţiilor din licenţele de emisie, autorizaţiile tehnice de funcţionare, licenţele de utilizare a frecvenţelor sau autorizaţiile de asignare a frecvenţelor. Īn toate cazurile s-au iniţiat imediat acţiunile necesare pentru intrarea īn legalitate. De asemenea, a fost evaluat gradul de acoperire cu semnal 2G/3G a 12oraşe şi peste 3.148 de km de drum.

Direcţia Regională Timiş are īn subordinea sa Oficiul Judeţean Arad, Oficiul Judeţean Caraş-Severin, Oficiul Judeţean Dolj, Oficiul Judeţean Gorj, Oficiul Judeţean Hunedoara şi Oficiul Judeţean Mehedinţi.

Informaţii suplimentare