Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Amenzi mai mari pentru īncălcarea drepturilor rezervate furnizorului de serviciu universal īn domeniul serviciilor poştale

19.06.2012

 
ANCOM a amendat compania S.C. DIRECT POST SERVICES S.R.L. din Cluj Napoca cu suma de 30.000 lei pentru că a prestat servicii poştale constānd īn trimiteri de corespondenţă cu greutatea cuprinsă īntre 0 şi 50 de grame, percepānd pentru acestea un tarif mai mic de 2 lei pe trimitere. Compania a īncălcat astfel dreptul rezervat Companiei Naţionale Poşta Romānă S.A. (CNPR) ca furnizor de serviciu universal īn domeniul serviciilor poştale pe teritoriul Romāniei.
Aceasta este cea de-a doua amendă aplicată companiei DIRECT POST, după ce īn luna ianuarie a acestui an aceasta a fost sancţionată cu amendă īn valoare de 5.000 de lei pentru aceeaşi faptă.
Pe lāngă aplicarea amenzii, ANCOM a dispus şi modificarea, īn termen de 30 de zile, a contractului care nu respectă prevederile legale īn vigoare, respectiv drepturile rezervate furnizorului de serviciu universal.
„Obiectivul ANCOM nu este acela de a aplica sancţiuni, ci de a asigura respectarea legislaţiei de către toţi furnizorii de servicii poştale. Dacă īnsă abaterile de la lege sunt repetate īn ciuda amenzilor aplicate, vom recurge la toate instrumentele oferite de legislaţie pentru a asigura buna funcţionare a pieţei serviciilor poştale şi nu vom ezita chiar să ridicăm dreptul de a furniza servicii poştale celor care persistă īn a acţiona pe lāngă cadrul legal”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.
Anul acesta au fost aplicate patru amenzi pentru īncălcarea dreptului rezervat furnizorului de serviciu universal, īn cuantum total de 110.000 de lei.
Orice furnizor de servicii poştale autorizat poate furniza şi servicii din sfera serviciului universal, cu condiţia să respecte drepturile rezervate CNPR īn ceea ce priveşte limitele de greutate şi de tarif, chiar şi īn condiţiile īn care acordă expeditorului reduceri pe considerente de volum. Constituie contravenţie īncheierea şi derularea unui contract īn cadrul căruia preţul pe trimitere este mai mic de 2 lei pentru trimiterile de corespondenţă cu greutatea cuprinsă īntre 0 şi 50 de grame, livrate la cutiile poştale ale destinatarilor. 
CNPR beneficiază de drepturi rezervate pentru că, īn calitate de furnizor de serviciu universal are, printre altele, şi obligaţia de a asigura acoperirea cu servicii poştale a īntreg teritoriului naţional, astfel īncāt fiecare locuitor al ţării să aibă acces la servicii poştale, indiferent de localitatea īn care trăieşte. Astfel, furnizorul de serviciu universal are obligaţia de a furniza servicii pe īntreg teritoriul Romāniei, la aceleaşi tarife, inclusiv īn zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scăzută a populaţiei, acolo unde cantitatea de corespondenţă este mică şi din acest motiv activitatea nu este profitabilă. De asemenea, CNPR are şi obligaţia de a pune la dispoziţia utilizatorilor cel puţin o cutie poştală şi cel puţin un punct de contact propriu īn fiecare localitate de pe teritoriul Romāniei.