Evenimente

ALEXANDRINA HÎRTAN

Vicepresedinte, ANRC

 

Nascuta la 14 aprilie 1977, de profesie jurist, Alexandrina Hîrtan este Vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare în Comunicatii (ANRC) înca de la înfiintarea institutiei.

 

Este absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti si membra a Baroului Bucuresti din anul 2001. A absolvit, de asemenea, Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene (C.J.F.R.E.E.), Universitatea PARIS I – Panthéon Sorbona acordându-i succesiv Diploma de Studii Universitare Generale (1998), Licenta în Drept European (1999) si titlul de Master în Drept European (2000).

 

Dupa o perioada de activitate în cadrul unui birou de avocatura, Alexandrina Hîrtan a preluat în anul 2000 functia de Secretar de Stat pentru Integrare Europeana si Relatii Externe în cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. În aceasta calitate, în perioada 2001-2002 a coordonat  echipa care a redactat legislatia nationala în domeniile tehnologiei informatiei, comunicatiilor si serviciilor postale, armonizata cu normele Uniunii Europene. A coordonat consultarile publice asupra proiectelor actelor normative de referinta, pe care le-a sustinut în cadrul dezbaterilor în plenul si în comisiile Camerei Deputatilor si Senatului României. A organizat campaniile de informare publica si de popularizare a strategiilor guvernamentale si a noii legislatii în domeniile tehnologiei informatiei si comunicatiilor, adresate institutiilor publice, comunitatii de afaceri si specialistilor în domeniul economiei, dreptului, telecomunicatiilor si tehnologiei informatiei.

 

În perioada 2001-2002, Alexandrina Hîrtan a condus echipa de negociere a Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei în cadrul discutiilor tehnice cu Comisia Europeana, finalizate prin închiderea Capitolului 19 (Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei) în noiembrie 2002. A coordonat relatiile internationale la nivelul ministerului, asigurând punerea în practica a unei strategii de vizibilitate externa a domeniului IT&C si reprezentarea institutiei în cadrul a numeroase evenimente nationale si internationale de marca.

 

În prezent, în calitate de Vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare în Comunicatii, Alexandrina Hîrtan coordoneaza si monitorizeaza executia Planului Anual de Actiuni al institutiei si elaborarea deciziilor de reglementare în domeniul comunicatiilor electronice si serviciilor postale. Activitatea sa include si stabilirea cadrului de dialog cu organizatiile societatii civile, reprezentante ale intereselor industriei si ale utilizatorilor de servicii de comunicatii electronice si posta.

 

În perioada 2002-2005, activitatea sa la nivel international a continuat prin coordonarea activitatii de relatii externe a ANRC si prin reprezentarea institutiei în cadrul evenimentelor si reuniunilor de lucru organizate cu Comisia Europeana, cu autoritatile de reglementare din alte state, cu reprezentanti ai guvernelor straine, ai Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor si ai altor organisme internationale.

 

A continuat sa participe la reuniunile sectoriale de raportare si monitorizare între România si Comisia Europeana, de aceasta data în calitate de lider al delegatiei ANRC. Alexandrina Hîrtan coordoneaza dialogul permanent dintre ANRC si Comisia Europeana, în contextul monitorizarii de catre Comisie a activitatii autoritatii de reglementare prin misiuni de informare în România, runde de discutii purtate la Bruxelles si asigurarea unui flux constant de informatii cu privire la performantele României în procesul de implementare a acquis-ului comunitar.

 

Este detinatoarea a doua premii la concursuri universitare de prestigiu: Marele Premiu la Concursul de procese simulate în domeniul Protectiei Internationale a Drepturilor Omului (2000) si, împreuna cu echipa Universitatii din Bucuresti, Prix de la Meilleure Progression” la Concursul de procese simulate în domeniul Dreptului International Public “Charles Rousseau”, specialitatea Drept International al Muncii (1999). Este o buna cunoscatoare a limbilor engleza si franceza.