Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Comunicate de presă

A doua rundă suplimentară a licitaţiei de spectru se va desfăşura luni, 17 septembrie

14.09.2012

 

În urma încheierii primei runde suplimentare organizate în cadrul licitaţiei de spectru pentru alocarea frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz, Comisia anunţă că va fi organizată o nouă rundă suplimentară luni, 17 septembrie 2012, pentru alocarea blocurilor de frecvenţe rămase nealocate în urma celor patru runde de licitaţie organizate până în prezent.
La rundele suplimentare pot participa toţi ofertanţii, indiferent dacă au obţinut sau nu blocuri de frecvenţe în urma rundelor primare, fiind însă aplicabile limitările privind dobândirea drepturilor de utilizare a spectrului.
În rundele suplimentare, fiecare ofertant poate licita pentru un pachet format din unul sau mai multe blocuri de frecvenţe disponibile în aceste runde, depunând o ofertă în care indică preţul pe care este dispus să-l achite pentru achiziţionarea respectivului pachet, cu  anumite limitări. Fiecare pachet reprezintă în sine o ofertă. Pentru fiecare pachet, oferta va preciza numărul de blocuri din fiecare categorie pe care ofertantul doreşte să le achiziţioneze, precum şi preţul total al pachetului.
În cea de a doua rundă suplimentară, preţul ofertei nu va putea fi mai mic decât preţurile de pornire (taxa minimă de licenţă) pentru blocurile incluse în ofertă.
După încheierea fiecărei runde suplimentare, Comisia stabileşte combinaţia câştigătoare care este acea combinaţie de pachete conţinute în ofertele valabile depuse în runda suplimentară care, luate împreună, au cea mai mare valoare dintre toate combinaţiile posibile şi îndeplineşte următoarele condiţii: în fiecare categorie nu sunt acordate mai multe blocuri decât sunt disponibile în categoria respectivă; combinaţia conţine cel mult un pachet din partea unui ofertant; combinaţia asigură alocarea celui mai mare număr de blocuri dintre cele disponibile în toate categoriile.
La încheierea rundelor suplimentare vor fi determinate ofertele câştigătoare pentru blocurile rămase neadjudecate după rundele primare, ofertanţii câştigători, precum şi preţurile de bază pe care trebuie să le plătească aceştia.
Licitaţia se va încheia cu rundele de alocare, în care operatorii pot licita pentru locul dorit în bandă.
Operatorii care participă la licitaţie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România, RCS & RDS şi Vodafone Romania.
 
Informaţii suplimentare
ANCOM a scos la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani. Este prima oară când în România licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă.
În cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru două tipuri de licenţe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile până în aprilie 2014). Pentru licenţele pe termen lung, ANCOM scoate la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz. Aceste licenţe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014. Pentru licenţiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitaţie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1800 MHz, resurse care sunt în marea lor majoritate folosite în prezent de Orange şi Vodafone.

Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.