Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

ANCOM consulta Planul de actiuni pentru anul 2010

09.11.2009

 

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM)   si-a facut astazi publice propunerile pentru planul de actiuni al Autoritatii în anul 2010. Observatiile celor interesati sunt asteptate pâna pe data de 9 decembrie.

„În perioada economica incerta pe care o traversam, ANCOM îsi propune sa dea pietei de comunicatii un cadru de reglementare stabil, mai predictabil si mai transparent: în 2010 vom elabora strategia de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice pentru perioada 2011-2015, strategia privind introducerea sistemelor BWA (Broadband Wireless Access) în benzile de frecvente 3,5 GHz, 2,5GHz si 800 MHz si vom continua sa promovam concurenta si accesul la internet de banda larga. În plus, în anul 2010 vom parcurge primele etape concrete ale tranzitiei la televiziunea digitala, adica vom da startul unei revolutii tehnologice majore”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, cu aceasta ocazie.

Pentru a promova concurenta, ANCOM va continua analiza pietelor relevante din sectorul comunicatiilor cu revizuirea pietelor de bitstream, a pietelor corespunzatoare serviciilor de linii închiriate si a pietelor corespunzatoare serviciilor de interconectare în vederea terminarii apelurilor la puncte fixe în retele publice de comunicatii electronice.

În domeniul spectrului de frecvente, ANCOM îsi propune sa implementeze actiunile necesare pentru tranzitia de la televiziunea analogica la televiziunea digitala si sa modifice, sa completeze si sa actualizeze legislatia secundara de specialitate în domeniul spectrului radio (procedura de solicitare si de emitere a licentelor de utilizare a frecventelor radio si procedura de autorizare a difuzarii sau retransmisiei serviciilor de programe audiovizuale).

Pentru promovarea intereselor utilizatorilor finali, ANCOM va continua sa implementeze mecanismele serviciului universal, stabilind conditiile si organizând procedurile de desemnare a furnizorilor de serviciu universal pentru furnizarea accesului la reteaua publica de telefonie, la un punct fix, si pentru accesul la telefoanele publice cu plata.

Pentru o mai buna protejare a utilizatorilor, ANCOM va defini o serie de parametri de calitate pentru serviciile de acces la internet aplicabili în relatia cu utilizatorii finali si va înainta catre ministerul de resort o propunere de modificare a Legii nr.196/203 privind prevenirea si combaterea pornografiei. De asemenea, ANCOM va derula o noua campanie de informare a utilizatorilor de telefonie cu privire la portabilitatea numerelor si va realiza o serie de ghiduri de informare a utilizatorilor din domeniul comunicatiilor.

Planul de actiuni al ANCOM propus pentru anul 2010 poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pâna la data de 9.12.2009, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.