Comunicate de presă

Guvernul a aprobat masurile pentru asigurarea localizarii apelantului la serviciul national unic pentru apeluri de urgenta 112

09.01.2008

 

Miercuri 9 ianuarie 2008, executivul a aprobat Memorandumul înaintat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), împreuna cu Autoritatea Nationala pentru Reglementare în Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE), al carui text prevede masurile ce urmeaza a fi luate de autoritatile de la Bucuresti pentru a permite localizarea apelantilor la numarul unic de urgenta 112.

 

Memorandumul a fost prezentat în Sedinta de Guvern de miercuri si a fost sustinut de catre ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Károly Borbély si de secretarul de stat pentru Comunicatii si Relatia cu Parlamentul, Constantin Teodorescu.

 

Ministrul Comunicatiilor Károly Borbély a argumentat, în cadrul sedintei de guvern, necesitatea de a definitiva cadrul legislativ pentru a permite finantarea unei solutii tehnice care sa permita transferul informatiilor referitoare la localizarea apelantului între operatorii de telefonie mobila si STS.

 

Comisia de lucru formata din reprezentanti ai MCTI, ANRCTI, STS, Romtelecom si ai operatorilor de telefonie mobila a propus implementarea unei solutii tehnice care sa raspunda cerintelor Comisiei Europene, precum si un plan de actiuni care prevede responsabilii si termenele de finalizare a fiecarei etape.

 

Comisia Europeana recomanda ca, pentru fiecare apel de urgenta efectuat la numarul european 112, operatorii de retele de telefonie publica sa transmita centrelor de preluare a apelurilor de urgenta cele mai bune informatii de care dispun privind localizarea apelantului, în masura posibilitatilor tehnice. În prezent, din cauza existentei unor incompatibilitati de natura tehnica privind transferul informatiilor referitoare la locatia apelantului dintre operatorii mobili si Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU), localizarea apelurilor provenite din retele mobile este limitata la transmiterea informatiei de localizare a apelantului la nivel de judet si rutarea apelului, pe baza acestei informatii, direct catre punctul de acces la sistemul SNUAU aferent acelui judet.

 

Comisia formata din reprezentanti ai MCTI, ANRCTI, STS, Romtelecom si ai operatorilor de telefonie mobila a recomandat ca localizarea utilizatorilor retelelor mobile care apeleaza 112 sa se realizeze folosind informatia cell-id/sector-id, transmisa de operatorii de retele mobile prin protocol SS7. Modificarile tehnice necesare implementarii acestei solutii vor afecta exclusiv infrastructura de comunicatii a STS si unele proceduri soft ale aplicatiei 112 precum si legatura SNUAU la reteaua Romtelecom. Operatiunea implica realizarea de catre STS a unei interconectari cu sistemul de semnalizare SS7 al Romtelecom, prin care informatia de semnalizare si localizare sa fie preluata de la operatorii mobili si sa fie transmisa mai departe la fiecare punct judetean de acces la SNUAU. Potrivit prevederilor legale în vigoare, rutarea apelurilor catre SNUAU de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice se realizeaza prin reteaua publica operata de Romtelecom.

 

Ministrul Comunicatiilor Károly Borbély a sustinut necesitatea adoptarii în cel mai scurt timp a unei Ordonante de Urgenta privind organizarea si functionarea Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU). Actul normativ în discutie va asigura în regim de urgenta finantarea SNUAU, alinierea procedurilor de localizare la standardele europene, dar si stabilirea responsabilitatilor si obligatiilor între participantii la asigurarea serviciului de urgenta 112 catre populatie.

 

Termenele prevazute în Memorandum depind de aprobarea Ordonantei de Urgenta mentionate si nu vor depasi opt luni de la asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea solutiei. Planul de actiuni va fi trimis Comisiei Europene.

Â