Comunicate de presă

Dezbatere finala asupra strategiei de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din România pentru urmatorii 3 ani

08.04.2008

 

Astazi, 8 aprilie 2008, a avut loc reuniunea Consiliului Consultativ al Autoritatii Nationale pentru Reglementare în Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), în cadrul careia au fost adoptate Documentul de pozitie privind strategia de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din România pentru perioada 2007-2010, planul de actiuni al ANRCTI pentru anul 2008, precum si decizia privind alocarea si utilizarea unor numere nationale scurte pentru servicii armonizate la nivel european. De asemenea, ANRCTI a prezentat stadiul dupa consultarea publica nationala, dar înainte de consultarea europeana, a proiectelor de decizii privind identificarea pietelor relevante ale serviciilor de terminare la puncte fixe a apelurilor, desemnarea furnizorilor cu putere semnificativa si impunerea de remedii pe aceste piete.

“Cadrul de reglementare în domeniul comunicatiilor electronice devine mai predictibil si mai transparent odata cu adoptarea documentul de strategie. Masurile ce vor fi adoptate de ANRCTI pe durata urmatorilor trei ani vor tine seama de obiectivele, principiile si politicile de reglementare stabilite prin documentul de strategie adoptat astazi”,  a declarat presedintele ANRCTI în cadrul reuniunii cu industria de comunicatii electronice.

În strânsa legatura cu elaborarea strategiei de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din România este si demersul de revizuire a pietelor relevante din acest sector, demers care are drept scop analiza situatiei concurentiale si stabilirea masurilor de reglementare necesare. Prima dintre pietele analizate este terminarea apelurilor la puncte fixe în retelele publice de telefonie. În cadrul Consiliului Consultativ, Autoritatea a prezentat industriei rezultatele consultarii publice desfasurate în primele luni ale acestui an. În urma procesului de consultare publica, precum si pe baza datelor de piata valabile la sfârsitul anului 2007, ANRCTI a completat lista furnizorilor cu putere semnificativa pe pietele serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe în retelele publice de telefonie cu înca 6 furnizori si a eliminat un furnizor din aceasta lista, propunând în consecinta desemnarea unui numar total de 38 de furnizori cu putere semnificativa. Prin acest demers de reglementare, ANRCTI vizeaza revizuirea regimului interconectarii cu cei mai mari doi operatori de retele de telefonie fixa, Romtelecom si RCS & RDS si impunerea, pentru prima data, de obligatii privind regimul interconectarii cu alti 36 de operatori.

În cursul lunii aprilie, masurile propuse pe aceste piete vor fi notificate de catre ANRCTI Comisiei Europene si autoritatilor nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene, care pot transmite comentarii si observatii în termen de o luna de la data notificarii. ANRCTI are obligatia ca, la adoptarea masurii propuse, sa tina seama de observatiile si comentariile primite.

Totodata, în cadrul sedintei Consiliului Consultativ de astazi, ANRCTI a prezentat forma finala a deciziei privind alocarea si utilizarea numerelor nationale scurte pentru servicii armonizate la nivel european 116(xyz) - numere scurte pentru servicii armonizate cu caracter social  si 118(xyz) - numere scurte pentru serviciile de informatii privind abonatii.

Dupa intrarea în vigoare a celei de-a doua decizii, vor fi disponibile spre alocare 3 numere scurte pentru servicii armonizate cu caracter social: 116000 – pentru serviciul „linie telefonica de urgenta pentru copii disparuti”, disponibil non-stop; 116111 – pentru serviciul „linii de asistenta telefonica pentru copii”; 116123 – pentru serviciul „linii de asistenta telefonica care ofera sprijin emotional” – destinat persoanelor care se confrunta cu dificultati de ordin personal si au nevoie de sprijin moral sau se gândesc la suicid. Totodata, vor putea fi alocate numerele de forma 118(xyz), utilizate la nivel european pentru serviciile de informatii privind abonatii.