Comunicate de presă

ANRC impune obligatii operatorilor de telefonie mobila

07.02.2003

 

Joi, 6 februarie 2003, Autoritatea Nationala de Reglementare în Comunicatii (ANRC) a lansat spre consultare publica, pâna la data de 24 februarie 2003, proiectele de decizii referitoare la obligatiile pe care ANRC le va impune operatorilor de telefonie mobila desemnati ca având putere semnificativa pe piata accesului la reteaua proprie în vederea terminarii apelurilor: „Cosmorom” S.A., „Mobifon” S.A., „Orange Romania” S.A. si „Telemobil” S.A.

Aceasta masura intervine pe fondul unui interes din ce în ce mai pronuntat manifestat în ultimii ani de Comisia Europeana si autoritatile de reglementare din statele membre UE fata de comportamentul pe piata al operatorilor de retele publice de telefonie mobila si, îndeosebi, fata de nivelul tarifelor de terminare a apelurilor în retelele mobile.  Majoritatea autoritatilor de reglementare din Europa au concluzionat ca aceste tarife sunt nejustificat de ridicate în comparatie cu costurile aferente si au cautat modalitati de interventie în scopul eliminarii acestor disfunctionalitati determinate de absenta concurentei efective pe piata. În acest scop, operatorilor de retele publice de telefonie mobila, desemnati ca având putere semnificativa pe „piata de interconectare” (de gros), le-au fost impuse obligatii specifice.

Între S.C. „Mobifon” - SA si S.C. „Orange România” - SA exista în prezent un acord de interconectare negociat liber între parti, la un tarif diferit de tarifele stipulate în acordurile încheiate si de Mobifon si de Orange cu ceilalti operatori. Tarifele percepute în prezent de S.C. „Mobifon”- SA si S.C. „Orange România”- SA pentru terminarea apelurilor în propria retea sunt dupa cum urmeaza:

                                                                                                                       

Apeluri originate în reteaua:

Tarif de terminare a apelurilor în reteaua S.C. „Orange România” – S.A. (în orele de vârf)

- centi USD/minut -

Tarif de terminare a apelurilor în reteaua S.C. „Mobifon” – S.A.

(în orele de vârf)

- centi USD/minut -

MOBIFON

10

-

ORANGE ROMÂNIA

-

10

ROMTELECOM

12

12

COSMOROM

11

11

TELEMOBIL

12

12

În lipsa prezentarii de catre operatorii de retele publice de telefonie mobila a unor evidente contabile care sa indice costul furnizarii eficiente a interconectarii, ANRC evalueaza tarifele practicate în prezent ca fiind discriminatorii si neorientate pe costuri, pozitie confirmata si de studiile elaborate în cadrul altor autoritati de reglementare din statele membre UE.

ANRC a luat decizia de a impune operatorilor de telefonie mobila urmatoarele obligatii:

-         Cosmorom” – S.A. si „Telemobil” – S.A. au obligatia de transparenta (publicarea tarifelor de interconectare), precum si obligatia de furnizare a unor servicii si de acordare a accesului la anumite facilitati (de exemplu, transmiterea datelor de identificare a liniei care apeleaza), în ceea ce priveste interconectarea retelei publice de telefonie mobila pe care o opereaza cu retelele publice de comunicatii ale altor operatori, în vederea terminarii traficului.

-         „Mobifon” – S.A. si „Orange Romania” – S.A. au obligatia de transparenta, nediscriminare, tinerea evidentei contabile separate, furnizarea unor servicii si acordarea accesului la anumite facilitati, precum si de fundamentare a tarifelor în functie de costuri, în ceea ce priveste interconectarea retelei publice de telefonie mobila pe care o opereaza cu retelele publice de comunicatii ale altor operatori, în vederea terminarii traficului.

În ceea ce priveste fundamentarea tarifelor în functie de costuri, ANRC a luat decizia de a esalona reducerea tarifului de interconectare, tinând cont atât de practica internationala cât si de argumentele în favoarea abordarii unei reglementari minime, proportionate, transparente si previzibile în vederea realizarii obiectivului de încurajare a investitiilor pentru dezvoltarea retelelor de comunicatii electronice si a serviciilor furnizate prin intermediul acestora.

Astfel, „Mobifon” – S.A. si „Orange Romania” – S.A.  au obligatia de a determina tarifele de interconectare în vederea terminarii traficului pe baza unui model de calculatie de tip LRIC aprobat de ANRC. Implementarea acestui model se va face pâna la 1 iulie 2004.

Pâna la implementarea acestui model de calculatie, „Mobifon” – S.A. si „Orange Romania” – S.A. vor putea practica tarife de terminare care sa respecte urmatoarele limite :

-                      de la data intrarii în vigoare a deciziilor pâna la data de 31 decembrie 2003 inclusiv, tarifele nu vor depasi valoarea de 11 centi USD/minut;

-                      de la data de 1 ianuarie 2004 pâna la data la care tarifele de interconectare vor fi determinate pe baza unui model de calculatie a costurilor de tip LRIC aprobat de ANRC, tarifele nu vor depasi valoarea de 10 centi USD/minut.

 

Limitele maxime astfel stabilite sunt cele corespunzatoare orelor de vârf.

Adoptarea planului de reducere graduala a tarifelor spre un nivel orientat catre costurile reale acorda posibilitatea operatorilor de a-si ajusta în trepte planurile de afaceri, în conformitate cu obligatiile impuse de ANRC.

Toti operatorii au obligatia de a face publice tarifele pentru toate serviciile necesare realizarii interconectarii în vederea terminarii apelurilor cu reteaua publica de telefonie mobila pe care o opereaza si de a transmite Autoritatii Nationale de Reglementare în Comunicatii o copie a acordurilor de interconectare încheiate, în termen de 7 zile de la încheierea acestora.

„Autoritatea Nationala de Reglementare în Comunicatii urmareste sa asigure concurenta efectiva pe piata comunicatiilor electronice, luând toate masurile necesare pentru a preveni comportamentul abuziv al operatorilor cu putere semnificativa pe piata. De aceea, reglementarea conditiilor de interconectare cu retelele de telefonie mobila a constituit o prioritate dupa liberalizarea pietei si dupa reglementarea interconectarii cu reteaua publica de telefonie fixa. Am impus un set mai amplu de obligatii acolo unde piata avea nevoie de o interventie mai severa, respectiv celor doi mari operatori de telefonie mobila care, datorita puterii pe care o au pe piata, tind sa aiba un comportament discriminatoriu în ceea ce priveste interconectarea. În ceea ce priveste Cosmorom si Telemobil, am considerat suficienta impunerea unui set mai restrâns de obligatii, deoarece apreciem la acest moment ca orice încercare de abuz din partea acestora poate fi descurajata de forta de contracarare a partenerilor contractuali. În acest sens, în cazul în care comportamentul de piata al Cosmorom sau Telemobil va dovedi ca forta de contracarare a celorlalti operatori nu este suficienta pentru a asigura prevenirea abuzurilor, ANRC îsi rezerva optiunea de a revizui în mod corespunzator forta masurilor de reglementare impuse acestor doi operatori”, a aratat Alexandrina Hîrtan, Vicepresedinte ANRC.

Cele doua decizii, precum si expunerile de motive sunt disponibile pentru consultare pe pagina de Internet a ANRC.