Comunicate de presă

Au fost agreate condițiile tehnice de utilizare a rețelelor mobile privind conectarea cu Sistemul RO-ALERT

05.12.2019

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) a agreat, īn cadrul Consiliului Consultativ desfășurat īn data de 3 decembrie 2019, decizia care stabilește condițiile tehnice referitoare la utilizarea rețelelor publice mobile de comunicații electronice și conectarea acestora cu sistemul RO-ALERT īn vederea transmiterii mesajelor de alertare a populației.

Obligaţiile furnizorilor de telefonie mobilă cu privire la conectarea cu Sistemul RO-ALERT

Conectarea īntre Sistemul RO-ALERT şi reţelele operatorilor se va realiza īn două puncte și anume, īn cele două sedii ale STS din București şi Brașov. Īn cazul īn care intervin modificări cu privire la amplasamentele īn care se realizează conectarea, după primirea unei notificări oficiale din partea STS, furnizorii au obligația ca, īn termen de 6 luni, să realizeze conectarea rețelelor proprii cu Sistemul RO-ALERT īn noul amplasament. Conectarea Sistemului RO-ALERT īn cele două puncte se realizează la o capacitate de minim 100Mbps. Mai mult, fiecare operator asigură suplimentar o legătură de nivel 2 (Layer 2) cu o capacitate de transfer de date de minim 1Mbps cu fiecare dintre cele două amplasamente ale Sistemului RO-ALERT.

Obligaţiile furnizorilor de telefonie mobilă cu privire la distribuirea mesajelor RO-ALERT

Operatorii au obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura distribuirea īn cel mai scurt timp posibil a mesajelor RO-ALERT către telefoanele mobile aflate īn zonele afectate.

Distribuirea mesajelor de către furnizori se va realiza prin intermediul elementelor de tip controller, la nivelul tuturor celulelor radio indicate de Sistemul RO-ALERT din cadrul rețelelor proprii īn toate tehnologiile disponibile.

Avānd īn vedere că avertizările publice trebuie să ajungă către toți utilizatorii finali aflați īn zonele geografice afectate de situații de urgență, īn acest sens fiind importantă cunoașterea celulelor radio din zonele afectate care au transmis mesajul RO-ALERT, operatorii vor transmite STS un mesaj de confirmare cu privire la aceste celule īn maxim 3 minute de la transmiterea mesajului de alertare.

Īn situația apariției unor disfuncționalități privind distribuirea mesajelor RO-ALERT, decizia prevede un termen maxim de 8 ore pentru remedierea disfuncționalităților elementelor de tip controller, respectiv un termen maxim de 24 de ore pentru remedierea disfuncționalităților care vizează celulele radio. Operatorii trebuie să aibă un punct dedicat de suport tehnic, operațional non-stop.  

Operatorii au obligația de a pune la dispoziția STS, īn timp real, date cu privire la starea tuturor celulelor radio din rețelele proprii, luānd īn considerare capabilitățile celor mai noi tehnologii disponibile īn rețea și vor anunța STS īn cazul īn care vor fi efectuate lucrări de mentenanță care au potențial să afecteze distribuirea mesajelor RO-ALERT, cu cel puțin 24 de ore īnainte de demararea acestora.

După adoptare, decizia va fi publicată īn Monitorul Oficial, urmānd a intra īn vigoare la data publicării.