Comunicate de presă

4 multiplexuri de televiziune digitală terestră adjudecate īn urma ofertelor inițiale

13.05.2015

 
Īn urma ofertelor inițiale depuse de cei trei candidați admiși īn licitația pentru alocarea multiplexurilor de televiziune digitală terestră, comisia de licitație anunță că au fost adjudecate 4 multiplexuri. Astfel, Info Total Press S.A. și-a adjudecat 3 multiplexuri (2 regionale īn Suceava şi Botoşani şi unul local īn Bacău) și TV Sat 2002 a cāștigat 1 multiplex regional īn Buzău.
Īntrucāt companiile Grup Est Security S.R.L. și Info Total Press S.A.  au depus oferte pentru același multiplex din Piatra Neamţ, licitația va continua cu rundele primare de licitație care  vor īncepe luni, 18 mai 2015.
Taxa minimă de licenţă, care reprezintă preţul de pornire īn cadrul licitației pentru fiecare dintre multiplexurile regionale și locale, variază īntre 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ și 10.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unui judeţ. Taxele de licență au fost stabilite de Guvern printr-o Hotărāre īn luna februarie 2014.
Prin intermediul fiecărui multiplex regional și local se vor putea furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul cāte unei anumite zone de alocare ce poate fi echivalentă cu un județ, respectiv o localitate. Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani.
Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmisede la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizānd modulaţie digitală īn limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.
Documentaţia licitaţiei poate fi accesată pe pagina de internet a ANCOM, aici.
Informații suplimentare:
ANCOM a mai organizat două licitații pentru acordarea de multiplexuri digitale. Īn luna iunie 2014 s-a finalizat prima licitație pentru acordarea multiplexurilor digitale naționale īn urma căreia au fost alocate trei multiplexuri naționale către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A., compania cāștigānd multiplexul acordat condiționat „free to air” şi alte două multiplexuri din banda UHF contra sumei de 1.020.002 €, reprezentānd taxă de licenţă.
Nouă multiplexuri digitale regionale au fost adjudecate īn urma unei licitații ce s-a finalizat īn luna februarie 2015. Companiile cāștigătoare au fost: Regal - care şi-a adjudecat 1 multiplex regional (Rāmnicu Vālcea) pentru suma de 8.010 euro, Cargo Sped - care a cāștigat 1 multiplex regional (Sibiu) pentru care va achita suma de 8.001 euro, 2K Telecom - care şi-a adjudecat 5 multiplexuri regionale (4 īn Bucureşti şi unul īn Ploieşti) pentru care va achita suma de 52.000 euro, compania Radio M Plus - care a obținut 1 multiplex regional (Iaşi), contra unei sume de 10.000 euro și Digital Video Broadcast - care şi-a adjudecat 1 multiplex regional (Satu Mare) pentru suma de 8.000 euro.