Comunicate de presă

De la 1 iulie scad tarifele de interconectare pentru Cosmote, Telemobil si RDS&RCS

30.06.2010

 

Începând cu data de 1 iulie 2010 intra în vigoare noile tarife medii pentru serviciile de interconectare cu reteaua proprie stabilite de ANCOM în cazul operatorilor Cosmote, Telemobil si RDS&RCS, aceasta scadere reprezentând ultima treapta de ajustare a tarifelor pentru serviciile de interconectare în vederea terminarii apelurilor la puncte mobile stabilite la începutul anului 2009, prin deciziile de desemnare a acestor operatori drept furnizori cu putere semnificativa pe piata serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propria retea publica de telefonie.

Potrivit Deciziilor ANCOM, de la data de 1 iulie tariful mediul aplicat de Cosmote si Telemobil pentru serviciile de interconectare în vederea terminarii la puncte mobile a apelurilor va scadea pâna la valoarea de 5,03 eurocenti /minut, fata de 5,67 eurocenti /minut în prezent. De asemenea, tot de la 1 iulie, operatorul RDS&RCS va scadea tariful mediul aplicat în prezent pentru servicii de interconectare de la 6,4 eurocenti /minut pâna la 5,67 eurocenti /minut. Operatorii Orange si Vodafone vor aplica în continuare un tarif mediu care sa nu depaseasca 5,03 eurocenti / minut pentru aceste servicii. Tarifele mentionate nu includ TVA.

Reglementarile adoptate de Autoritate pe piata serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile au ca scop promovarea concurentei si protejarea intereselor utilizatorului final, care va beneficia de tarife din ce în ce mai avantajoase pentru convorbirile în retelele mobile. Speram ca aplicarea noilor tarife de interconectare pentru operatorii Cosmote, Telemobil si RDS & RCS, începând cu 1 iulie, sa se reflecte în costuri si mai mici pentru convorbirile utilizatorilor finali”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.          

Tarifele de interconectare pentru terminarea apelurilor la puncte mobile au fost determinate pe baza rezultatelor unui model de calculatie a costurilor dezvoltat de Autoritate în 2006 si au scazut gradual, potrivit pantei de ajustare stabilite de ANCOM. Aceasta panta de ajustare a tarifelor, a carei ultima etapa începe la 1 iulie 2010, va fi urmata de dezvoltarea, pâna la sfârsitul anului 2011, a unui model de calcula?ie a costurilor pe baza caruia vor fi stabilite tarife de interconectare pentru to?i operatorii de retele de telefonie mobila. Modelul va fi elaborat de ANCOM conform unei metodologii si unui set de principii de calculare si alocare a costurilor armonizate la nivel european. La data de 1 ianuarie 2010, media europeana a tarifelor pentru serviciile de terminare a apelurilor la puncte mobile se situa la valoarea de 6,3 eurocenti/minut.