Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Piata de comunicatii electronice din România în primul semestru din 2009

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii a publicat astazi pe pagina sa de internet Raportul semestrial de date statistice privind piata de comunicatii electronice din România în prima jumatate a anului 2009. Raportul releva cresteri pe segmentul utilizatorilor de broadband fix si mobil, precum si pentru traficul de voce înregistrat în retelele de telefonie mobila, fata de aceeasi perioada a anului 2008.

Potrivit datelor statistice ce caracterizeaza evolutia pietei de comunicatii în primele sase luni ale anului 2009, telefonia fixa a avut cresteri pe mai multe segmente, continuând tendintele din perioada anterioara. Astfel, numarul total de linii de acces la servicii de telefonie fixa a înregistrat o crestere usoara, de la 5,17 milioane la finalul anului trecut si, respectiv, 4,55 milioane la 30 iunie 2008, la 5,19 milioane la jumatatea acestui an, în conditiile în care numarul total de abonati care utilizeaza aceste linii este în scadere - de la 4,12 milioane, la 31 decembrie 2008, la 4,07 milioane la 30 iunie 2009. Rata de penetrare a telefoniei fixe se mentine la un maxim istoric de 24,1% (+3 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2008) la nivel de populatie si 53,7% la nivel de gospodarii (+2,2 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2008).

În structura numarului total de linii de acces instalate, raportul dintre categoriile de clienti s-a modificat fata de aceeasi perioada din anul 2008, astfel ca a crescut numarul de linii alocate clientilor persoane juridice (de la 780.000 linii la jumatatea lui 2008 la 1,26 milioane linii în primul semestru al acestui an), în mare parte datorita dezvoltarii segmentului de servicii de telefonie fixa de business de catre operatorii de retele mobile de telefonie.

Traficul total de voce realizat prin intermediul retelelor de telefonie fixe si mobile în primul semestru al anului 2009 a înregistrat un volum de 23,5 miliarde minute, în crestere cu 22% fata de semestrul I 2008. În timp ce traficul de voce efectuat prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a scazut cu 15%, de la 4,6 miliarde de minute în primul semestru al anului 2008 la 3,9 miliarde minute în primul semestru al acestui an, traficul de voce originat (exclusiv roaming) de utilizatorii finali în retelele publice mobile de telefonie din România a înregistrat o crestere de aproximativ 34% fata de perioada similara din 2008, ajungând la peste 19,5 miliarde de minute în primul semestru al anului 2009.

În primul semestru al anului 2009, traficul de voce mediu lunar (inclusiv roaming „outbound”) originat de pe o cartela SIM activa a fost de 2 ore si 13 minute, în timp ce durata medie a unui apel de voce originat în retele publice mobile a fost de 2’01’’(2 minute si 1 secunda), în crestere fata de prima jumatate a anului trecut (când durata medie era de 1’54’’). De asemenea, în prima jumatate a lui 2009, românii au trimis 3,5 miliarde SMS-uri, un numar aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului precedent (+96%).

Desi numarul de cartele SIM preplatite „active” (de pe care s-a înregistrat trafic în perioada respectiva) a scazut fata de 31 decembrie 2008 cu 0,4%, numarul de cartele SIM pe baza de abonament a avut o crestere usoara, de +0,1%, ceea ce a condus la o crestere a ponderii acestora în totalul cartelelor SIM active (aproape 40% dintre cartelele SIM active sunt pe baza de abonament). Din cei 9,66 milioane utilizatori pe baza de abonament lunar, 70% reprezinta utilizatori persoane fizice.

“Din punct de vedere al consumului si în contextul reducerilor înregistrate în celelalte sectoare ale economiei, evolutia pietei de comunicatii electronice în prima jumatate din 2009 este linistitoare: piata de comunicatii a dat dovada de stabilitate si soliditate, înregistrând cresteri semnificative la nivelul traficului de voce din retelele de telefonie mobila si stagnari sau cresteri usoare în ceea ce priveste numarul de utilizatori de telefonie. Segmentele cu cele mai mari cresteri ramân internetul broadband fix si mobil, care ne asteptam de altfel sa creasca si în a doua jumatate a anului”,  a explicat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Segmentul de internet broadband fix a înregistrat o crestere de aproape 6% fata de 31 decembrie 2008, numarul total de conexiuni ajungând la 2,65 milioane, în timp ce rata de penetrare a crescut pâna la 12,3% la nivel de populatie, si la 32,1% la nivel de gospodarii. În cadrul conexiunilor în banda larga la puncte fixe se pastreaza trendul continuu crescator în cazul conexiunilor prin cablu UTP/FTP, respectiv prin tehnologie xDSL, acestea reprezentând, la jumatatea anului 2009, 51%, respectiv 28% din numarul total de conexiuni în banda larga la puncte fixe. Totodata, conexiunile broadband la puncte mobile active au înregistrat o crestere importanta, de 59%, ajungând la valoarea de 2,4 milioane, fata de 1,5 milioane la sfârsitul anului 2008. Numarul de locatii cu acces la internet de tip Wi-Fi „hotspot” este de asemenea în crestere, ajungând la aproximativ 1.000 la jumatatea acestui an.

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice autorizati, care au desfasurat activitati comerciale în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2009 si poate fi consultat aici.