Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Planul de actiuni al ANCOM pentru anul 2010 a fost adoptat

23.12.2009

 

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM)  a adoptat ieri, 22 decembrie 2009, planul de actiuni pentru anul 2010, dupa o ultima consultare cu partile interesate in cadrul sedintei Consiliului Consultativ.

Pentru a asigura un cadru de reglementare stabil, mai predictabil si mai transparent, ANCOM va elabora in 2010 strategia de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice pentru perioada 2011-2015, strategia privind introducerea sistemelor BWA (Broadband Wireless Access) in benzile de frecvente 3,5 GHz, 2,5GHz si 800 MHz si va parcurge primele etape concrete ale tranzitiei la televiziunea digitala.

Pentru a promova concurenta, ANCOM va continua analiza pietelor relevante din sectorul comunicatiilor cu revizuirea pietelor de bitstream, a pietelor corespunzatoare serviciilor de linii inchiriate si a pietelor corespunzatoare serviciilor de interconectare in vederea terminarii apelurilor la puncte fixe in retele publice de comunicatii electronice.

In domeniul spectrului de frecvente, ANCOM isi propune sa implementeze actiunile necesare pentru tranzitia de la televiziunea analogica la televiziunea digitala si sa modifice, sa completeze si sa actualizeze legislatia secundara de specialitate in domeniul spectrului radio (procedura de solicitare si de emitere a licentelor de utilizare a frecventelor radio si procedura de autorizare a difuzarii sau retransmisiei serviciilor de programe audiovizuale).

Pentru promovarea intereselor utilizatorilor finali, ANCOM va continua sa implementeze mecanismele serviciului universal, stabilind conditiile si organizand procedurile de desemnare a furnizorilor de serviciu universal pentru furnizarea accesului la reteaua publica de telefonie, la un punct fix, si pentru accesul la telefoanele publice cu plata.

Pentru o mai buna protejare a utilizatorilor, ANCOM va defini o serie de parametri de calitate pentru serviciile de acces la internet aplicabili in relatia cu utilizatorii finali si va inainta catre ministerul de resort o propunere de modificare a Legii nr.196/203 privind prevenirea si combaterea pornografiei. De asemenea, ANCOM va derula o noua campanie de informare a utilizatorilor de telefonie cu privire la portabilitatea numerelor si va realiza o serie de ghiduri de informare a utilizatorilor din domeniul comunicatiilor.

In plus, la solicitarea industriei de comunicatii, Autoritatea va intensifica dialogul institutional cu reprezentantii acestei industrii pentru a identifica cele mai potrivite cai pentru a stimula investitiile in dezvoltarea infrastructurii de comunicatii si in noile tehnologii.