Comunicate de presă

ANCOM a adoptat Planul de actiuni pentru anul 2011

22.12.2010

 

ANCOM si reprezentantii industriei de telecomunicatii au agreat astazi Planul de actiuni al Autoritatii pentru anul 2011, precum si noile prevederi privind implementarea serviciului universal în domeniul comunicatiilor electronice din România.

Pe parcursul anului 2011, ANCOM va finaliza Studiul privind impactul utilizarii benzii de 900 MHz pentru furnizarea de servicii 3G prin intermediul sistemelor UMTS asupra concurentei în comunicatiile mobile, va evalua existenta si magnitudinea dezavantajelor competitive legate de alocarea actuala a benzii de 900 MHz în contextul liberalizarii utilizarii acesteia si va identifica solutiile optime pentru remedierea acestor probleme concurentiale.

De asemenea, ANCOM va modifica legislatia secundara de specialitate în domeniul spectrului radio, revizuind procedura de solicitare si de emitere a licentelor de utilizare a frecventelor radio si, în functie de strategia Guvernului, va implementa actiunile necesare pentru tranzitia de la televiziunea analogica la televiziunea digitala.

Tot pe parcursul anului 2011, ANCOM va elabora si va supune consultarii publice documentul privind strategia de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din România pentru perioada 2011-2015, strategie ce va crea cadrul unui nivel ridicat de transparenta si predictibilitate în ceea ce priveste deciziile Autoritatii.

Dupa adoptarea Legii privind infrastructura retelelor de comunicatii electronice, ANCOM îsi va exercita noile atributii prevazute de acest act normativ. ANCOM va organiza o serie de seminarii la nivel national si local pentru a informa furnizorii, autoritatile locale, asociatiile si orice alte parti interesate de aspecte privind implementarea acestei legi.

Pentru promovarea concurentei, ANCOM va demara proiectul privind modelarea costurilor eficiente pentru un numar de servicii reglementate, inclusiv cele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile si va deschide spre alocare noi numere nationale pentru servicii armonizate cu caracter social.

Pentru promovarea intereselor utilizatorilor finali, ANCOM continua implementarea reglementarilor privind serviciile din sfera serviciului universal din domeniul comunicatiilor electronice si al serviciilor postale, va demara organizarea procedurilor de desemnare a furnizorului/furnizorilor de serviciu universal pentru furnizarea accesului la reteaua publica de telefonie, la un punct fix, precum si accesul la telefoanele publice cu plata. Totodata, Autoritatea va demara procesul de implementare a proiectului pentru realizarea aplicatiei online pentru compararea ofertelor de servicii de comunicatii electronice, precum si procesul de implementare a proiectului ce va permite masurarea parametrilor tehnici de calitate ai serviciilor de acces la internet.

Pe parcursul anului 2011, ANCOM va defini parametri de calitate privind retransmisia serviciilor de programe media audiovizuale aplicabili în relatia cu utilizatorii finali, va elabora un ghid referitor la clauzele minime pe care trebuie sa le contina contractele încheiate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice cu utilizatorii finali conform prevederilor legale si va monitoriza îndeplinirea de catre furnizori a obligatiei de a-si informa corect utilizatorii cu privire la serviciile de comunicatii pe care le furnizeaza.

Tot în cadrul Consiliului Consultativ de astazi, ANCOM a adoptat noua decizie privind implementarea serviciului universal în sectorul comunicatiilor electronice din România. Astfel, noua decizie prevede înlocuirea masurii de asigurare a accesului la reteaua publica de telefonie, la un punct fix, prin intermediul telecentrelor, cu masura de asigurare a accesului si conectarii la un punct fix la retelele publice de telefonie si a accesului la un punct fix la serviciile de telefonie destinate publicului, la nivel de gospodarie.

Prin noua decizie, ANCOM impune o noua serie de obligatii furnizorilor de serviciu universal în vederea asigurarii unor conditii echivalente de acces la aceste servicii si pentru utilizatorii cu handicap si modifica modalitatea de determinare a costului net si a mecanismului de finantare al acestuia, sumele necesare finantarii serviciului universal urmând a fi colectate dupa determinarea costului net.

ÃŽn ceea ce priveste procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal, ANCOM a decis mentinerea procedurii generale de desemnare prin intermediul procedurii de licitatie publica deschisa.