Comunicate de presă

Piata de comunicatii electronice in primul semestru al anului 2009

 

19.10.2009

 

 

“Actualul climat economic a influentat si sectorul comunicatiilor din România, dar în ansamblu piata de comunicatii se comporta bine. Consumul nu a scazut, dimpotriva, traficul de voce a crescut semnificativ. Numarul cumulat de utilizatori de telefonie fixa si mobila a ramas aproximativ acelasi, în timp ce numarul utilizatorilor de broadband fix si mobil a crescut,” a aratat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, în prima sesiune a celei de-a XVIII-a editii a Global Forum 2009, unul  dintre cele mai renumite forumuri de IT&C din lume, care se desfasoara în aceste zile la Bucuresti.

Acesta a prezentat datele statistice preliminare ce caracterizeaza evolutia pietei de comunicatii în primele sase luni ale anului 2009, conform carora numarul de utilizatori de telefonie fixa, exprimat în numar total de linii, a crescut usor, în timp ce numarul total de utilizatori “activi” de telefonie mobila a înregistrat o scadere usoara. Mai exact, numarul total de linii fixe instalate a crescut de la 5,17 milioane la 5,31 milioane, în timp ce numarul de utilizatori “activi” de telefonie mobila scade usor, de la 24,47 milioane la sfârsitul anului 2008 la 24,41 milioane la jumatatea acestui an.

3,9 milioane de linii fixe erau instalate persoanelor fizice, iar restul de 1,4 milioane persoanelor juridice. Numarul de linii instalate persoanelor juridice a crescut cu 11% fata de 31 decembrie 2008, în timp ce numarul de linii instalate persoanelor fizice a ramas la aceeasi valoare. Astfel, numarul total de utilizatori de telefonie la puncte fixe a crescut usor, în mare parte ca urmare a introducerii solutiilor de tip Homezone de catre operatorii de retele publice mobile de telefonie.

Rata de penetrare a telefoniei fixe a înregistrat un nou maxim istoric de 24,7% (+3,6% fata de aceeasi perioada a anului 2008) la nivel de populatie si 54,6% (+3,1% fata de aceeasi perioada a anului 2008) la nivel de gospodarii. Traficul total de voce efectuat prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a scazut cu 16%, de la 4,6 miliarde de minute în primul semestru al anului 2008 la 3,9 mld. minute în primul semestru al acestui an.

Traficul total de voce, de peste 19,5 miliarde minute, originat de utilizatorii finali în retelele publice mobile de telefonie, înregistreaza o crestere de aproximativ 34% fata de perioada similara din 2008. Cea mai mare crestere (+39%) o înregistreaza traficul catre retelele publice fixe. Ponderea cea mai mare în volumul total de trafic o înregistreaza în continuare traficul catre reteaua mobila proprie (82,9%), urmata de traficul catre alte retele mobile de telefonie (12,6%).

Segmentul de internet broadband fix a înregistrat o crestere de 5% fata de 31 decembrie 2008, numarul total de conexiuni ajungând la 2,64 milioane de conexiuni, iar conexiunile broadband la puncte mobile active au înregistrat o crestere importanta, de 58%, ajungând la valoarea de 2,4 milioane, fata de 1,5 milioane la sfârsitul anului 2008.

“În esenta, evolutia de pe piata e în favoarea utilizatorilor: pe piata de telefonie, de exemplu, acelasi numar de utilizatori vorbeste acum cu aproximativ 30% mai mult decât anul trecut, platind mai putin. Spun asta pentru ca, desi nu avem înca datele despre evolutia veniturilor furnizorilor, informatiile care ne parvin din piata arata ca veniturile operatorilor au scazut cu 10-15%. Consumul creste, veniturile scad, deci preturile pe care le platesc utilizatorii au scazut semnificativ”,  a explicat presedintele ANCOM.

Presedintele Autoritatii a mai anuntat ca, pentru a veni în sprijinul operatorilor în actualele conditii economice, ANCOM pregateste masuri menite sa le permita acestora continuarea investitiilor si asigurarea unui capital de lucru. În cursul acestei saptamâni, Autoritatea va supune consultarii publice o decizie care faciliteaza achitarea tarifului de utilizare a spectrului de catre o parte a titularilor licentelor de utilizare a frecventelor radio, prin introducerea posibilitatii platii tarifului de utilizare a spectrului în doua transe, nu în întregime, ca pâna acum. Regula platii anuale se va mentine pentru anumite servicii de radiocomunicatii, precum si pentru operatorii care datoreaza tarife a caror contravaloare în lei nu depaseste 200 euro. Tot pentru a sprijini industria, ANCOM a scazut tariful de monitorizare pe care îl percepe anul acesta pâna la valoarea de 0,065% din cifra de afaceri - jumatate din nivelul anului 2008.

Prezentarea sustinuta de ANCOM poate fi accesata aici.