Comunicate de presă

Benzile de 3400-3600Mhz vor putea fi utilizate pentru comunicatii mobile

16.11.2007

 

"La Conferinta Mondiala a Radiocomunicatiilor s-a decis ca benzile de 3400 - 3600 Mhz, folosite acum doar pentru comunicatii la punct fix, vor putea fi folosite si pentru comunicatii mobile. Vom analiza în perioada urmatoare care este modalitatea cea mai potrivita de a extinde modul de utilizare a spectrului de frecvente în aceste benzi astfel încât atât operatorii, cât si utilizatorii sa poata beneficia din plin de posibilitatile deschise de aceasta decizie", a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI, prezent astazi la încheierea Conferintei Mondiale a Radiocomunicatiilor, organizata de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT), la Geneva, în perioada 22 octombrie – 16 noiembrie 2007.

 

Agenda conferintei de la Geneva a fost foarte complexa si extinsa, printre subiectele importante numarându-se identificarea unor noi resurse de spectru pentru comunicatiile mobile viitoare, în special pentru aplicatiile multimedia în banda larga, protejarea frecventelor utilizate de serviciile si sistemele folosite pentru detectarea dezastrelor naturale si reducerea efectelor acestora, cu scopul de a asigura cele mai bune conditii pentru  comunicatii în caz de urgenta,  precum si identificarea cerintelor de spectru pentru sistemele globale de banda larga prin satelit, care vor asigura accesul la internet în zonele slab populate sau nelocuite. Noile atribuiri de spectru pentru sistemele moderne de radiocomunicatii si revizuirile atribuirilor existente, precum si actualizarea procedurilor de lucru s-au concretizat în revizuirea si actualizarea Regulamentului UIT al Radiocomunicatiilor.

 

În prezent, în România, benzile de 3400 - 3600 Mhz sunt utilizate pentru comunicatii fixe (acces la internet), mai multi operatori având licente de utilizare nationale si locale.

 

România este membra cu drepturi depline a UIT si detine o pozitie în consiliul UIT. Atributiile de implementare a deciziilor UIT revin ANRCTI si MCTI.

Â