Viitorul telefoniei fixe
14.11.2002
Ion Smeeianu, Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Comunicatii (ANRC), a luat parte, astazi 14 noiembrie 2002, la conferinta cu tema "Viitorul Telefoniei Fixe?", eveniment organizat în cadrul Zilelor Biz.
Presedintele ANRC a prezentat situatia de pe piata telefoniei fixe din România, subliniind rolul pe care Autoritatea Nationala de Reglementare în Comunicatii îl îndeplineste în vederea pregatirii liberalizarii si a mentinerii conditiilor de libera competitie pe aceasta piata începând cu 1 ianuarie 2003.
"În ultimele luni am avut discutii cu un numar mare de companii cu profil de telecomunicatii, din România si din strainatate, care si-au exprimat interesul de a intra pe piata româneasca. Exista în tara companii de electricitate, cai ferate si comunicatii radio din proprietatea statului, precum si companii de cablu private care gestioneaza o infrastructura alternativa si care intentioneaza sa formeze parteneriate strategice pentru a oferi servicii de telecomunicatii pe piata liberalizata. Asteptam ca dupa liberalizare, efectele competitiei sa aiba un impact asupra calitatii serviciilor si asupra tarifelor la utilizatorul final. ANRC elaboreaza în aceasta perioada acele decizii normative care vor asigura conditiile pentru functionarea în conditii optime a pietei competitionale de comunicatii din România", a aratat Ion Smeeianu.
"Una dintre cele mai importante proceduri la care lucreaza ANRC în prezent este procedura de notificare, destinata furnizorilor de servicii de comunicatii. Oricine doreste sa furnizeze servicii de comunicatii electronice începând de la 1 ianuarie 2002, va citi textul Autorizatiei Generale, va identifica sectoarele în care doreste sa activeze si va face o notificare catre ANRC în care va arata tipul de servicii sau retele pe care doreste sa le furnizeze si zona în care va activa. Aceasta notificare este actul legal care garanteaza oricarui furnizor dreptul de a începe activitatea efectiva în termen de 7 zile. Aceasta notificare va putea fi facuta si la unul dintre cele 46 de oficii teritoriale, din fiecare oras resedinta de judet si din sectoarele Capitalei. Putem estima ca Decizia de autorizare va fi publicata în Monitorul Oficial pâna la sfârsitul lunii noiembrie, cel mai târziu la începutul lui decembrie 2002," a mai declarat presedintele ANRC.
Ion Smeeianu a reamintit cu aceasta ocazie ca ANRC a identificat deja una din pietele din sectorul comunicatiilor electronice pe care nu se manifesta competitie si care necesita reglementari: piata accesului la retelele publice de telefonie fixa si a propus, în conformitate cu OUG nr. 79/2002, desemnarea S.N.Tc. Romtelecom S. A. ca operator cu putere semnificativa pe aceasta piata. "Am propus deja spre consultare, pe pagina de Internet a ANRC proiectele de decizii privind stabilirea principiilor si preconditiilor ofertei de referinta pentru interconectare si principiile si preconditiile ofertei de referinta pentru colocare. Acestea contin tarifele maximale de interconectare si colocare pe care ANRC le propune. Tarifele la interconectare si colocare pe care le vor plati operatorii se vor reflecta în tarifele practicate de acestia pentru servicii. ANRC a propus cifre care sa permita practicarea de tarife competitive, accesibile utilizatorului final," a declarat Ion Smeeianu.