Comunicate de presă

Comisarul european Viviane Reding apreciaza nivelul scazut al tarifelor de terminare în retelele mobile din România, care vor scadea la 5,03 eurocenti de la 1 ianuarie 2009

13.03.2008

 

 

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare în Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, si Vicepresedintele Alexandrina Hîrtan au primit astazi, 13 martie 2008, la sediul ANRCTI din Bucuresti vizita Comisarului european pentru Societate Informationala si Mass-Media, Viviane Reding.

 

În cadrul convorbirilor, care au durat aproximativ o ora, oficialii ANRCTI au prezentat Comisarului european stadiul concurentei pe pietele de comunicatii din România, principalele repere ale activitatii de reglementare din ultimii ani, precum si prioritatile aflate pe agenda Autoritatii în anul 2008.

 

Reprezentantii ANRCTI au aratat ca în cei cinci ani care au trecut de la liberalizare piata de comunicatii electronice din România si-a dublat cifra de afaceri si a înregistrat o evolutie cu o dinamica unica în Europa în ceea ce priveste dezvoltarea concurentei între operatori care folosesc infrastructura proprie, modelul optim de concurenta, cu sansele cele mai mari de a se autosustine. Aceasta evolutie a fost facilitata prin politicile de reglementare ale Autoritatii, care s-au axat pe reducerea în ritm sustinut a tarifelor de terminare a apelurilor în retelele de telefonie fixa si mobila. Tarifele de terminare, care sunt platite între operatori pentru apeluri între retele diferite, reprezinta cheia concurentei în telefonia fixa si mobila.

 

ANRCTI a aratat ca în prezent finalizeaza un pachet de reglementari ce are în vedere si controlul tarifelor de terminare a apelurilor în retelele operatorilor alternativi de telefonie fixa, care, cu exceptia RCS&RDS, nu au fost reglementati pâna în prezent. Masurile propuse, care au fost consultate public si vor fi notificate Comisiei Europene în urmatoarele saptamâni, vizeaza reglementarea tarifelor de terminare ale operatorilor alternativi pe principiul simetriei, urmarindu-se atingerea în anul 2009 a tintei de tarif stabilite pentru terminarea la nivel regional în reteaua Romtelecom.

 

Totodata, ANRCTI a prezentat stadiul reglementarii tarifelor de terminare a apelurilor în retelele de telefonie mobila, aratând ca de la 1 ianuarie 2009 acestea vor atinge nivelul de 5,03 eurocenti pe minut pentru operatorii Orange si Vodafone. Acest nivel a fost stabilit în anul 2006 prin modelul de calculatie a costurilor dezvoltat de Autoritate si este cu 38% mai scazut decât tarifele practicate de acesti operatori înainte de aplicarea reglementarii. Viviane Reding a apreciat ca acest nivel al tarifelor de terminare este un indicator al politicilor foarte competitive promovate de autoritatea de reglementare din România si a aratat ca la nivelul Comisiei exista intentia de a reduce diferentele existente între statele membre în ceea ce priveste nivelul tarifelor de terminare. În prezent, Comisia Europeana pregateste o Recomandare menita sa armonizeze modul de reglementare a tarifelor de terminare în retelele de telefonie fixa si mobila la nivel european. Comisarul European a declarat: „Tarifele de terminare în retelele mobile din Europa trebuie sa scada pâna la nivelul costurilor unui operator eficient. Apreciez directia în care se îndreapta autoritatea de reglementare din România si îi voi încuraja sa scada si mai mult tarifele în strânsa coordonare cu celelalte autoritati de reglementare din Europa. Acest lucru va fi în beneficiul consumatorilor europeni. Cazul tarifelor de terminare în retelele mobile arata ca este nevoie de o abordare unitara în reglementarea comunicatiilor din Europa. Tocmai de aceea, Comisia a propus înfiintarea unei autoritati independente europene de comunicatii pentru a rezolva mai rapid asemenea probleme în viitor, în beneficiul utilizatorilor.”

 

În cadrul discutiilor, reprezentantii ANRCTI au mai aratat ca privesc cu îngrijorare nivelul scazut de informare a utilizatorilor cu privire la tarifele serviciilor de comunicatii în contextul cresterii continue a numarului si complexitatii ofertelor disponibile pe piata. Analizele Autoritatii indica faptul ca utilizatorii nu au acces la informatii care sa le permita comparatii si alegeri pe criterii rationale în ceea ce priveste furnizorul, pachetul de servicii sau comportamentul de consum. La propunerea ANRCTI, Grupul Reglementatorilor Europeni (ERG) a decis ca în cursul anului 2008 sa analizeze modul în care furnizorii de servicii de comunicatii din statele europene informeaza publicul asupra tarifelor practicate. ERG va analiza si masurile luate de autoritatile de reglementare pentru a se asigura ca utilizatorii cunosc, înteleg si pot compara tarifele diversilor furnizori. Pe baza acestui demers, ERG intentioneaza sa identifice un set de bune practici care sa ghideze autoritatile de reglementare în luarea unor masuri destinate cresterii transparentei tarifelor, precum punerea la dispozitie a unor pagini de internet care sa permita utilizatorilor finali compararea tarifelor aferente pachetelor disponibile pe piata („ghiduri interactive” sau „comparatoare de tarife”).

 

În acest context, Autoritatea a salutat initiativa Comisiei Europene de a propune, cu ocazia revizuirii directivei europene care reglementeaza drepturile utilizatorilor de servicii de comunicatii electronice, mecanisme mai eficiente de asigurare a transparentei si accesului la informatii pentru utilizatori. Astfel, Comisia doreste cresterea rolului autoritatilor de reglementare, care vor putea solicita operatorilor mai multa transparenta în relatia cu utilizatorii si care vor trebui sa puna la dispozitia publicului ghiduri interactive de comparare a tarifelor, acolo unde piata nu le furnizeaza.