Comunicate de presă

Veniturile totale din comunicatii electronice ramân constante în prima jumatatea a acestui an

13.12.2019

 

„Piata din România se mentine la 8,1 miliarde de lei venituri în primul semestru al anului, fiind înregistrate creșteri pe seama serviciilor de internet si retransmisii programe televiziune, în detrimentul telefoniei, care continua însa sa aiba cea mai mare contribuție la realizarea veniturilor. Premiera în telefonia mobila este ca, pe segmentul persoanelor fizice, numarul cartelelor cu abonament l-a depașit pe cel al cartelelor preplatite”, a declarat Sorin GRINDEANU, presedintele ANCOM.
 
Veniturile pieței de servicii de comunicații electronice
Veniturile generate de furnizarea serviciilor de comunicații electronice au fost de 8,07 miliarde de lei în primul semestru al acestui an. Veniturile din furnizarea serviciilor de internet fix și mobil au crescut în primele șase luni ale anului 2019 cu peste 4% și au ajuns sa reprezinte 31% din total. Cu toate ca înregistreaza ușoare scaderi, veniturile din furnizarea serviciilor de telefonie mobila continua sa dețina cea mai mare pondere în venituri, de 39%, în timp ce veniturile din telefonia fixa reprezinta 9%. Veniturile din retransmisii TV sunt în creștere cu peste 5%, ajungând sa contribuie cu 14% la valoarea pieței.
Astfel, venitul mediu lunar obținut din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice a fost de 69,3 lei per locuitor.
În funcție de veniturile obținute din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice în prima jumatate a acestui an, primii trei sunt Orange cu 26%, Grupul Telekom cu 24% și Vodafone cu 21%, ceilalți furnizori cumulând 29% din piața.
 
Evoluții în telefonia mobila
În prima jumatate a acestui an, erau 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobila (-1,6%), dintre care 9,7 milioane erau persoane fizice pe baza de abonament, 3 milioane erau persoane juridice pe baza de abonament și 9,5 milioane (-4,5%) utilizatori pe baza de cartele preplatite active. Infografic aici.
În total, în prima jumatate a anului 2019, s-a vorbit la telefonul mobil 33,6 miliarde minute (+0,1% fața de semestrul anterior), un utilizator vorbind, în medie, 4 ore si 9 minute pe luna. Durata medie a unui apel a fost de 2 minute și 45 de secunde. Menținerea nivelurilor traficului de telefonie mobila este realizata pe seama apelurilor naționale catre alte rețele mobile.
În funcție de numarul de cartele SIM active la sfârșitul lunii iunie a acestui an, Orange avea o cota de piața de 39%, Vodafone 30%, Grupul Telekom 18%, ceilalti furnizori însumând 14%.
Utilizatorii din România aflați în roaming în strainatate continua sa genereze ritmuri susținute de creștere a traficului de roaming internațional: traficul de telefonie în roaming a crescut cu 6% pâna la 2,6 miliarde minute apeluri efectuate și primite, iar traficul de date în roaming a crescut cu 71%, ajungând la 10.232 TB în prima jumatate a anului 2019.
 
Evoluția telefoniei fixe
Cererea pentru serviciile de telefonie fixa continua sa scada, prin efectul cumulat al reducerii numarului de linii de acces cu 4,1% (pâna la 3,51 milioane) și al traficului de telefonie (-7,5%, pâna la 1 miliard minute), de 33 ori mai puțin decât traficul de telefonie mobila. În acest context, traficul mediu lunar de telefonie fixa a ajuns la numai 9 minute pe locuitor, în scadere cu 7% fata de primele șase luni ale anului anterior.
 
Serviciile de retransmisii TV
Numarul de abonati la servicii de retransmisii TV furnizate contra-cost înregistreaza o ușoara scadere, de -0,1%, în prima jumatate a acestui an, ajungând la valoarea de 7,63 milioane. În funcție de suportul utilizat, 5,36 milioane de utilizatori erau abonați la rețelele prin cablu, 2,13 milioane primeau serviciile de retransmisii TV prin satelit, iar 0,13 milioane la IPTV. Infografic aici.
În mediul urban, rata de penetrare era de 105,8% la 100 gospodarii, în timp ce în rural era de 96,9% la 100 gospodarii.
În functie de numarul de abonati la 30 iunie 2019, cea mai mare cota de piața era deținuta de RCS&RDS (51%), acesta fiind urmat de Grupul Telekom (18%) și UPC (12%), ceilalți furnizori însumând 19%.
 
Raportul de date statistice
Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru primul semestru al anului 2019 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil aici.
 
Studiu ANCOM
Conform unui studiu realizat la comanda ANCOM în luna august a acestui an privind atitudinile utilizatorilor de servicii de comunicații electronice, 75% dintre aceștia considera ca nu au nevoie de un serviciu de telefonie fixa, iar 85% dintre utilizatorii chestionați utilizeaza exclusiv telefonul mobil.
În ceea ce privește serviciile de telefonie mobila, 32% dintre utilizatorii chestionații sunt foarte mulțumiți de acestea, în timp ce 61% sunt mulțumiți. Studiul poate fi consultat aici