Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

ANCOM a anuntat etapele tranzitiei la televiziunea digitala în România

12.11.2009

 

 

Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a vorbit despre stadiul actual al strategiei privind trecerea de la televiziunea analogica la televiziunea digitala, precum si despre etapele acestei tranzitii, în cadrul mesei rotunde organizate de Asociatia pentru Comunicatii Digitale, având ca tema Transmisiile Terestre, prin Cablu, si Satelit în Era Televiziunii Digitale - Oportunitati si Provocari.

 

Presedintele ANCOM a explicat ca prima etapa a tranzitiei va consta în acordarea a doua multiplexe digitale nationale. „Pentru a acorda aceste prime doua multiplexe, este nevoie sa îndeplinim câteva conditii, care constituie tot atâtia pasi necesari. Un prim pas a fost deja facut, ANCOM stabilind deja repartizarea frecventelor din planul GE06 pe multiplexe, astfel încât primele doua multiplexe sa poata functiona în paralel cu frecventele existente, asigurând o perioada de simulcast de cel putin 1 an, a precizat presedintele ANCOM.

 

Urmatorul pas necesar pentru atribuirea celor doua multiplexe este stabilirea tipului de procedura de selectie privind acordarea licentelor de utilizare a frecventelor, a conditiilor si a cuantumului eventualelor taxe de licenta printr-o Hotarâre de Guvern, dupa agrearea unui punct de vedere comun între CNA, ANCOM si MCSI. Apoi, presedintele ANCOM va emite o decizie pentru desfasurarea procedurii de selectie stabilite prin HG urmând ca ANCOM sa elaboreze caietul de sarcini. În urma publicarii formei finale a caietului de sarcini, ANCOM va organiza  procedura de selectie, desemnarea câstigatorului si acordarea licentelor de utilizare a frecventelor. În ultima etapa, CNA va acorda licentele audiovizuale digitale pentru radiodifuzori.

 

„Date fiind toate aceste etape, realist vorbind, nu putem spera ca desemnarea câstigatorilor se va face mai devreme de cel putin sase luni. E asadar putin probabil ca primele multiplexe sa se acorde mai devreme de mijlocul anului viitor. Probabil ca Hotarârea de Guvern privind procedura de selectie va reactualiza si termenele prevazute în Strategie. Sunt însa optimist ca pâna la sfârsitul acestui an vom reusi sa parcurgem cel putin primele doua etape: redactarea si aprobarea Hotarârii de Guvern si adoptarea deciziei ANCOM privind desfasurarea procedurii de selectie”, a mai precizat Catalin Marinescu.

 

Tranzitia la televiziunea digitala terestra presupune acordarea a înca patru multiplexe digitale si realizarea, progresiv, a unei acoperiri de minim 90% din populatie si 80% din teritoriu. Acordarea celor patru multiplexe implica parcurgerea acelorasi etape ca si în cazul primelor doua multiplexe, existând însa si o etapa initiala diferita, si anume înfiintarea grupului interdepartamental format din reprezentati ai Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Ministerului Finantelor Publice, Consiliului National al Audiovizualului si ai ANCOM.