56 de companii autorizate sa furnizeze servicii postale
12.06.2003
Companiile care intentioneaza sa furnizeze servicii postale pot obtine acest drept în conformitate cu Decizia 118/2003 a Presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare în Comunicatii privind procedura de autorizare a furnizorilor de servicii postale. Aceasta decizie creeaza cadrul reglementator prin care toate companiile interesate pot deveni furnizori pe piata serviciilor postale, fie pe baza regimului de autorizare generala, fie în urma obtinerii unei licente individuale. În ambele cazuri, cei interesati trebuie sa completeze si sa depuna la sediul central sau la oricare din oficiile teritoriale ale Autoritatii Nationale de Reglementare în Comunicatii (ANRC) un formular-tip necesar realizarii notificarii, respectiv o cerere de acordare a licentei individuale. Formularul de notificare si cererea sunt disponibile la sediul central, la orice oficiu teritorial al ANRC si pe pagina de internet a ANRC (în sectiunea „Acte emise”, anexele 2 si 4 ale Deciziei 118/2003).
Regimul de autorizare generala permite furnizarea de servicii postale care nu sunt incluse in sfera serviciului universal. Astfel, orice persoana juridica care intentioneaza sa furnizeze servicii postale pe baza regimului de autorizare generala trebuie sa transmita ANRC, la sediul central sau la oficiul teritorial în raza caruia îsi are sediul, o notificare cu privire la aceasta intentie. În urma acestei notificari solicitantul este înregistrat în Registrul Public al furnizorilor de servicii postale si, în cel mult 45 de zile de la data înregistrarii, primeste dreptul de a furniza servicii postale si îsi poate începe activitatea.
Licenta individuala se acorda de catre ANRC pe o perioada de 10 ani companiilor care intentioneaza sa furnizeze servicii postale incluse în sfera serviciului universal, conferind acestora drepturi si obligatii specifice, suplimentare fata de cele conferite prin regimul de autorizare generala. Termenul de acordare a licentei individuale sau de comunicare a deciziei de respingere a cererii de acordare a acesteia este de 90 de zile de la data înregistrarii cererii.
Un numar de 72 de companii au depus dosare de notificare pentru obtinerea autorizarii generale, iar dintre acestea, 56 au primit deja certificatele tip, din 1 aprilie 2003, data publicarii în Monitorul Oficial al României a Deciziei privind procedura de autorizare a furnizorilor de servicii postale, pâna în prezent.
În baza regimului de autorizare generala, companiile pot furniza servicii cu sau fara valoare adaugata. Categoria serviciilor fara valoare adaugata include servicii de posta nationala si servicii de curierat pentru trimiteri postale interne si internationale între 10 si 50 kg., servicii financiar-postale si servicii de publicitate prin posta. În masura în care furnizorii acestor servicii pot raspunde unor cerinte aditionale ale utilizatorilor, cum ar fi colectarea trimiterilor de la o adresa desemnata de catre expeditor, livrarea trimiterii postale pe baza de semnatura, livrarea la o data si o ora anume stabilite etc., ei intra în categoria furnizorilor de servicii cu valoare adaugata. Pâna în acest moment, toate cele 56 de companii autorizate vor oferi servicii postale cu valoare adaugata, iar 40 dintre acestea au obtinut si dreptul de a furniza servicii postale fara valoare adaugata.
Printre companiile autorizate sa furnizeze servicii postale se numara: Compania Nationala Posta Româna, TNT Romania SRL, DHL International, Trans Courier Service International SRL (UPS), Romexpress Service LTD SRL (FedEx), Fun Courier Express SRL, Direct Mail Solutions, Direct Mail and Press Distribution, si Alo Curier Services.