Comunicate de presă

ANCOM atrage atentia asupra intrarii neintentionate a telefoanelor mobile īn roaming

ANCOM desfasoara īn aceste zile o misiune de monitorizare la granitele tarii pentru a verifica primirea mesajelor scurte care trebuie sa avertizeze utilizatorii despre intrarea īn roaming a telefonului mobil. Īntrucāt, īn unele cazuri, specialistii Autoritatii au sesizat sosirea cu īntārziere a acestor mesaje, ANCOM atrage atentia celor care au activat serviciul de roaming si locuiesc sau calatoresc īn zonele de granita ale tarii ca, desi se afla pe teritoriul Romāniei, este posibil ca telefonul lor mobil sau dispozitivul de conectare la servicii mobile de date sa se conecteze automat la retele de telefonie mobila din tarile vecine si astfel sa utilizeze serviciile operatorilor la tarife de roaming, acestea fiind, de regula, mult mai ridicate decāt īn cazul utilizarii telefoanelor īn retelele operatorilor din Romānia.

Utilizatorii nu sunt īntotdeauna avertizati imediat prin SMS despre faptul ca telefonul li s-a conectat la o retea a unui operator dintr-o tara vecina, pentru ca uneori exista īntārzieri īn receptionarea mesajului SMS transmis. Īn plus, numai operatorii din statele membre ale Uniunii Europene au obligatia sa-si informeze utilizatorii prin transmiterea unui SMS īn cazul īn care acestia intra īn roaming. De aceea, utilizatorii trebuie sa acorde mai multa atentie retelei īn care este conectat telefonul mobil, mai ales īn zonele de granita cu Serbia, Republica Moldova si Ucraina.

Autoritatea avertizeaza utilizatorii care calatoresc sau locuiesc lānga granitele tarii ca exista posibilitatea intrarii neintentionate īn roaming, īn cazul īn care selectarea retelei este setata pe modul „automat”, atunci cānd terminalul nu este deservit de reteaua de origine („nu are semnal”). Daca se īntāmpla acest lucru, utilizatorul plateste convorbirile initiate la pret de roaming, platind de asemenea si pentru convorbirile pe care le primeste.

Pentru a evita aceste situatii, ANCOM recomanda utilizatorilor de servicii de telefonie mobila sa configureze īn meniul telefonului optiunea de selectare manuala a retelei, pentru ca telefonul sa nu mai utilizeze automat retelele operatorilor din tarile vecine. De asemenea, utilizatorii pot solicita operatorului ca activarea serviciului de roaming sa se faca numai la cerere. Atenti trebuie sa fie mai ales utilizatorii de cartele preplatite, care au activat serviciul de roaming īn mod automat. Daca niciuna dintre aceste optiuni nu este convenabila la un moment dat, este bine ca utilizatorii aflati īn zona de granita sa verifice reteaua īn care se afla telefonul īnainte de a utiliza aparatul.

Pentru cei care īsi petrec vacantele īn strainatate, Autoritatea a pregatit pe site-ul sau o serie de informatii cu privire la folosirea telefonului īn roaming, astfel īncāt utilizatorii sa nu aiba parte de o surpriza neplacuta īn momentul primirii facturii de telefonie mobila.

Furnizorii au mai multe oferte comerciale referitoare la acest serviciu, cu preturi diferite, adesea existānd oferte speciale pentru perioadele de vacanta. Este recomandabil ca utilizatorii sa afle direct de la furnizor care sunt costurile pe care le presupune activarea acestui serviciu, pentru a putea alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor proprii.

Autoritatea recomanda utilizatorilor ca īnainte de a pleca īn calatorie sa īsi contacteze furnizorul sau sa verifice website-ul acestuia pentru a afla tarifele aplicabile īn roaming, care este reteaua din tara de destinatie care ofera cele mai bune tarife, cum poate fi selectata reteaua preferata si cum pot fi configurate anumite servicii (casuta vocala, redirectionarea apelurilor etc.) īn roaming. Este bine ca informatiile de care au nevoie sa fie solicitate si primite īnainte de trecerea granitei, deoarece, īn momentul intrarii īn roaming, numarul scurt al centrului de relatii cu clientii poate sa nu mai functioneze sau sa fie percepute tarife speciale īn cazul apelarii lui.

Daca se afla īn calatorie īntr-un stat membru al Uniunii Europene, utilizatorul trebuie sa primeasca de la furnizorul propriu o īnstiintare prin care sa fie informat ca utilizeaza serviciul de voce sau date īn roaming, precum si informatii personalizate de baza privind tarifele aplicabile de fiecare data cānd intra īntr-un alt stat membru al UE decāt Romānia, cu exceptia cazului īn care a anuntat furnizorul ca nu doreste sa primeasca astfel de informatii.

Īn majoritatea tarilor nu se percep tarife pentru mesajele text (SMS) primite īn roaming, ci numai pentru cele trimise. Pentru mesajele multimedia (MMS) se percep tarife atāt pentru cele primite, cāt si pentru trimise.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul ANCOM, la adresa www.ancom.org.ro.