Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Comunicate de presă

ANCOM atrage atentia asupra intrarii neintentionate a telefoanelor mobile în roaming

ANCOM desfasoara în aceste zile o misiune de monitorizare la granitele tarii pentru a verifica primirea mesajelor scurte care trebuie sa avertizeze utilizatorii despre intrarea în roaming a telefonului mobil. Întrucât, în unele cazuri, specialistii Autoritatii au sesizat sosirea cu întârziere a acestor mesaje, ANCOM atrage atentia celor care au activat serviciul de roaming si locuiesc sau calatoresc în zonele de granita ale tarii ca, desi se afla pe teritoriul României, este posibil ca telefonul lor mobil sau dispozitivul de conectare la servicii mobile de date sa se conecteze automat la retele de telefonie mobila din tarile vecine si astfel sa utilizeze serviciile operatorilor la tarife de roaming, acestea fiind, de regula, mult mai ridicate decât în cazul utilizarii telefoanelor în retelele operatorilor din România.

Utilizatorii nu sunt întotdeauna avertizati imediat prin SMS despre faptul ca telefonul li s-a conectat la o retea a unui operator dintr-o tara vecina, pentru ca uneori exista întârzieri în receptionarea mesajului SMS transmis. În plus, numai operatorii din statele membre ale Uniunii Europene au obligatia sa-si informeze utilizatorii prin transmiterea unui SMS în cazul în care acestia intra în roaming. De aceea, utilizatorii trebuie sa acorde mai multa atentie retelei în care este conectat telefonul mobil, mai ales în zonele de granita cu Serbia, Republica Moldova si Ucraina.

Autoritatea avertizeaza utilizatorii care calatoresc sau locuiesc lânga granitele tarii ca exista posibilitatea intrarii neintentionate în roaming, în cazul în care selectarea retelei este setata pe modul „automat”, atunci când terminalul nu este deservit de reteaua de origine („nu are semnal”). Daca se întâmpla acest lucru, utilizatorul plateste convorbirile initiate la pret de roaming, platind de asemenea si pentru convorbirile pe care le primeste.

Pentru a evita aceste situatii, ANCOM recomanda utilizatorilor de servicii de telefonie mobila sa configureze în meniul telefonului optiunea de selectare manuala a retelei, pentru ca telefonul sa nu mai utilizeze automat retelele operatorilor din tarile vecine. De asemenea, utilizatorii pot solicita operatorului ca activarea serviciului de roaming sa se faca numai la cerere. Atenti trebuie sa fie mai ales utilizatorii de cartele preplatite, care au activat serviciul de roaming în mod automat. Daca niciuna dintre aceste optiuni nu este convenabila la un moment dat, este bine ca utilizatorii aflati în zona de granita sa verifice reteaua în care se afla telefonul înainte de a utiliza aparatul.

Pentru cei care îsi petrec vacantele în strainatate, Autoritatea a pregatit pe site-ul sau o serie de informatii cu privire la folosirea telefonului în roaming, astfel încât utilizatorii sa nu aiba parte de o surpriza neplacuta în momentul primirii facturii de telefonie mobila.

Furnizorii au mai multe oferte comerciale referitoare la acest serviciu, cu preturi diferite, adesea existând oferte speciale pentru perioadele de vacanta. Este recomandabil ca utilizatorii sa afle direct de la furnizor care sunt costurile pe care le presupune activarea acestui serviciu, pentru a putea alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor proprii.

Autoritatea recomanda utilizatorilor ca înainte de a pleca în calatorie sa îsi contacteze furnizorul sau sa verifice website-ul acestuia pentru a afla tarifele aplicabile în roaming, care este reteaua din tara de destinatie care ofera cele mai bune tarife, cum poate fi selectata reteaua preferata si cum pot fi configurate anumite servicii (casuta vocala, redirectionarea apelurilor etc.) în roaming. Este bine ca informatiile de care au nevoie sa fie solicitate si primite înainte de trecerea granitei, deoarece, în momentul intrarii în roaming, numarul scurt al centrului de relatii cu clientii poate sa nu mai functioneze sau sa fie percepute tarife speciale în cazul apelarii lui.

Daca se afla în calatorie într-un stat membru al Uniunii Europene, utilizatorul trebuie sa primeasca de la furnizorul propriu o înstiintare prin care sa fie informat ca utilizeaza serviciul de voce sau date în roaming, precum si informatii personalizate de baza privind tarifele aplicabile de fiecare data când intra într-un alt stat membru al UE decât România, cu exceptia cazului în care a anuntat furnizorul ca nu doreste sa primeasca astfel de informatii.

În majoritatea tarilor nu se percep tarife pentru mesajele text (SMS) primite în roaming, ci numai pentru cele trimise. Pentru mesajele multimedia (MMS) se percep tarife atât pentru cele primite, cât si pentru trimise.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul ANCOM, la adresa www.ancom.org.ro.