Comunicate de presă

ANCOM supune consultarii publice proiectul de decizie privind modificarea si completareaprocedurii de tarifare pentru utilizarea spectrului radio

 

21.10.2009

 

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii supune consultarii publice un proiect de decizie ce are ca scop modificarea si completarea Deciziei presedintelui Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei nr. 686/2005 în vederea aprobarii Procedurii de tarifare si a Listei cuprinzând tarifele de utilizare a spectrului radio datorate anual catre Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

Proiectul de decizie îsi propune sa modifice si sa completeze procedura de încasare a tarifului de utilizare a frecventelor radio, urmarind îmbunatatirea unor conditii existente si inserarea altora noi. Astfel, proiectul introduce înca o modalitate de încasare a tarifului de utilizare a spectrului radio datorat de catre titularii anumitor licente de utilizare a frecventelor radio si anume cea semestriala, considerând ca o asemenea procedura va reprezenta atât un raspuns la nevoia de reducere si de eficientizare a costurilor administrative pe care aceasta procedura le presupune, cât si un beneficiu pentru titularii categoriilor de licente vizate de aceste modificari.

Titularilor de licenta de utilizare a frecventelor radio al caror tarif se încaseaza trimestrial sau semestrial, le este recunoscut dreptul de a opta pentru plata anuala a tarifului de utilizare a spectrului radio, optiune ce va simplifica operatiunile pe care le au de efectuat pentru achitarea tarifului datorat. Se mentine regula platii anuale a tarifului de utilizare a spectrului radio pentru anumite servicii de radiocomunicatii si se stabileste ca aceasta se va aplica, în anumite conditii, si în cazul tarifelor a caror contravaloare în lei nu depaseste 200 euro anual, masura de natura sa eficientizeze costurile administrative ale procedurii de tarifare.

Masurile nou introduse vor simplifica si vor face mai eficienta administrarea financiara a spectrului radio, fara ca aceasta sa se evidentieze în cuantumul obligatiilor de plata ale titularilor de licenta.

Modificarile aduse prin proiectul de act normativ urmaresc si o reglementare mai clara a procedurii de tarifare în cazul emiterii licentei, a expirarii termenului de valabilitate a licentei, a modificarii parametrilor cuprinsi în documentele de asignare, în cazurile de renuntare sau retragere a licentelor. Se pastreaza modalitatile de calcul a valorii tarifului datorat stabilite în Decizia presedintelui IGCTI nr. 686/2005, urmarindu-se doar completarea si simplificarea procedurii de retarifare în cazul noilor situatii reglementate.

Potrivit dispozitiilor art. 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicatiilor, aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr. 591/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, utilizarea spectrului de frecvente radio este permisa numai dupa obtinerea unei licente de utilizare a frecventelor radio, act administrativ care retine în cuprinsul sau conditiile legale, tehnice si operationale în care este exploatata resursa de spectru radio. Conditiile impuse în licenta de utilizare a frecventelor radio vin sa raspunda prevederilor art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2002, potrivit carora spectrul de frecvente radio este o resursa limitata, administrarea si gestionarea acestuia realizându-se pe baza principiilor obiectivitatii, transparentei, nediscriminarii si proportionalitatii. Data fiind natura spectrului radio, resursa limitata aflata în proprietatea publica a statului si în administrarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM)‚ pentru utilizarea acesteia titularul licentei de utilizare a frecventei radio sau al licentei de emisie are obligatia sa achite anual, în conformitate cu dispozitiile art. 19 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2002, respectiv ale art. 62 alin. (1) Legea nr. 504/2002, un tarif de utilizare a spectrului.

 

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pâna la data de 5.11.2009, pe adresa sediului central al ANCOM - Str. Delea Noua 2, sector 3, Bucuresti, sau direct la registratura ANCOM, precum si la oficiile sale teritoriale. Observatiile si recomandarile pot fi transmise prin fax la numarul +40 732 845 404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

 

Â