Comunicate de presă

ANRCTI stabileste nivelul maxim al tarifului de interconectare pentru 38 de furnizori de telefonie fixa

21.07.2008

 

 

„Ne-am întâlnit astazi cu industria de comunicatii în Consiliul Consultativ al ANRCTI pentru a finaliza analiza de piata care priveste serviciile de interconectare în vederea terminarii la puncte fixe a apelurilor. Autoritatea a supus aceasta analiza de piata consultarii publice în tara, dar si la nivelul Uniunii Europene, a primit punctul de vedere favorabil al Comisiei Europene si poate emite pachetul de decizii prin care va desemna 37 de noi furnizori cu putere semnificativa si va revizui regimul interconectarii cu cei mai mari doi operatori de retele de telefonie fixa, Romtelecom si RCS&RDS. Prin aceste decizii, în sarcina operatorilor cu putere semnificativa se impun sau se mentin, dupa caz, în mod proportional cu problemele identificate, obligatii de transparenta, nediscriminare, evidenta contabila separata, acces la retea, precum si masuri de control al tarifelor de interconectare”, a declarat astazi presedintele ANRCTI, Dan Georgescu, la încheierea Consiliului Consultativ organizat de Autoritate.

În ceea ce priveste interconectarea cu reteaua Romtelecom, în afara setului de obligatii impuse acestui operator prin reglementarile anterioare, ANRCTI a stabilit pentru fiecare nivel de interconectare cu reteaua operatorului o valoare unica a tarifului reglementat, la nivel de tarif mediu, renuntând la actualul regim în care tarifele de interconectare sunt stabilite în mod diferentiat în functie de intervalul orar (pentru perioada orelor de vârf si, respectiv, pentru perioada din afara orelor de vârf). Noile tarife de interconectare vor fi percepute începând cu 1 septembrie 2008.

În ceea ce priveste interconectarea cu reteaua RCS&RDS, Autoritatea a propus mentinerea obligatiei de transparenta si a obligatiei de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate. În plus, a fost impusa în sarcina RCS&RDS obligatia de nediscriminare si a fost modificata obligatia de control al tarifelor. Aceleasi obligatii mentinute sau impuse în cazul RCS&RDS au fost avute în vedere si pentru cel de-al treilea operator ca marime pe segmentul de telefonie fixa, UPC România.

Totodata, ANRCTI impune si în sarcina celorlalti 35 de operatori alternativi de retele de telefonie fixa obligatii de transparenta, nediscriminare, acces si utilizare a unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, precum si de control al tarifelor. Aceste obligatii sunt justificate de necesitatea de a asigura ca operatorii nu vor utiliza puterea de piata pe care o detin – în virtutea pozitiei de monopol în privinta terminarii apelurilor în propria retea – în detrimentul competitorilor, cu afectarea intereselor utilizatorilor finali de servicii de telefonie. Tarifele medii impuse furnizorilor alternativi pentru serviciile de interconectare vor fi aplicate în doua etape: 1,15 Eurocenti/minut, de la data de 1 septembrie 2008 si 0,97 Eurocenti/minut, de la data de 1 iulie 2009.

 

Tot în cadrul sedintei Consiliului Consultativ a fost prezentata si forma finala a deciziei prin care se stabilesc tarifele de utilizare spectrului ce vor fi achitate de catre câstigatorii licitatiilor pentru licentele de utilizare a frecventelor radio acordate în benzile de frecvente radio 3600-3800 MHz si 410-415/420-425 MHz. Astfel, pentru utilizarea frecventelor radio în banda de 3600-3800 MHz, tariful de utilizare a spectrului ce va fi achitat anual este de 600.000 Euro/canal radio de 28 MHz. ANRCTI va scoate la licitatie doua licente de utilizare a frecventelor radio în aceasta banda de frecvente, prin fiecare dintre acestea alocându-se la nivel national câte un canal radio de 28 MHz. Tariful de utilizare a spectrului radio ce urmeaza a fi achitat pentru un canal radio alocat la nivel national în benzile 410-415/420-425 MHz a fost stabilit la valoarea de 650.000 Euro/canal. În total, detinatorul licentei de operare în aceasta banda, care va avea un bloc de trei canale, va achita anual un tarif de 1.950.000 Euro.