Comunicate de presă

Recomandarile ANCOM pentru utilizarea retelelor de telefonie dupa cutremur

Retelele de telefonie au o capacitate limitata de gestionare a apelurilor. ÃŽn situatiile de urgenta, o crestere subita a numarului de apeluri poate duce la suprasolicitarea retelelor si la blocarea acestora.

Cum poti sa eviti blocarea retelelor de telefonie în situatii de urgenta?

  • da numai acele telefoane care sunt neaparat necesare;
  • scurteaza, pe cât posibil, conversatiile de pe telefon;
  • trimite mesaje scurte (SMS);
  • foloseste internetul pentru posta electronica (e-mail) sau mesaje instant;
  • daca familia si prietenii sunt în afara zonei afectate, roaga pe unul dintre ei sa le transmita celorlalti informatii despre situatia ta; în felul acesta vei da un singur telefon în loc de mai multe.

În situatiile exceptionale (ex. cutremure, incendii, inundatii), trebuie sa dam prioritate cazurilor cu adevarat urgente. Telefoanele date doar pentru a discuta despre ce s-a întâmplat sau despre orice altceva ce nu reprezinta o urgenta pot supraîncarca retelele de telefonie. Serviciul de urgenta 112 nu va mai putea fi apelat pentru a raspunde la solicitarile celor aflati cu adevarat în pericol.

112 este numarul european unic pentru apeluri de urgenta folosit în situatiile în care exista un risc asupra vietii, sunt amenintate sanatatea, proprietatea privata, cea publica, mediul, ordinea publica si pentru care este necesara interventia imediata a agentiilor specializate ale Ambulantei, Politiei, Jandarmeriei, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta/SMURD.