Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Press Releases

Expoziţia de echipamente telecom poate fi vizitată la Craiova - lansare

05.03.2014
 
Preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a deschis astăzi la Craiova expoziţia aniversară dedicată împlinirii a 20 de ani de administrare modernă a spectrului radio în România.
ANCOM a organizat expoziţia de echipamente de comunicaţii în anul 2011, pentru a marca aniversarea a 20 de ani de când în România au apărut primele instituţii care s-au ocupat de administrarea spectrului radio. Colecţia a fost expusă prima oară în 17 mai anul trecut la sediul ANCOM din Bucureşti şi a mai putut fi vizitată pe parcursul anului 2011 la Cluj, Iaşi şi Timişoara. Expoziţia a fost disponibilă vizitatorilor în 2012 şi la Alexandria, în spaţiul Muzeului Judeţean Teleorman.
La Craiova, expoziţia poate fi vizitată până pe data de 31 martie 2012, de luni până vineri între orele 08:00 şi 15:00, la Universitatea din Craiova, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi ElectronicăBulevardul Decebal, Nr. 107.
Expoziţia prezintă publicului o colecţie de echipamente de comunicaţii, documente şi diverse materiale care ilustrează modul în care au evoluat comunicaţiile româneşti de-a lungul vremii. Printre exponate se numără modele ale ultimelor aparate telefonice de ebonită produse în ţara noastră, aparate telefonice folosite pe câmpul de luptă în al Doilea Război Mondial, primele aparate de măsurare a frecvenţelor folosite de experţii Autorităţii, precum şi modele de telefoane mobile din ofertele primilor operatori de servicii de telefonie mobilă de pe teritoriul României, dar şi o colecţie impresionantă de timbre ce ilustrează evoluţia sectorului telecomunicaţiilor.
În 1990, Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor s-a reorganizat prin separarea responsabilităţilor executive de cele operative şi de exploatare. Astfel, la acea dată s-au înfiinţat atât Ministerul Comunicaţiilor, cât şi ROM-POST-TELECOM, prima „regie autonomă” din România, care a preluat activitatea operaţională în domeniul telecomunicaţiilor, radiocomunicaţiilor şi poştei, în timp ce ministerul a rămas responsabil cu elaborarea şi aplicarea politicilor, strategiilor şi reglementărilor în domeniu.
În 2011 s-au împlinit 20 de ani de când, în anul 1991, din reorganizarea ROM-POST-TELECOM au luat naştere patru regii autonome: Romtelecom, Poşta Română, Radiocomunicaţii, Inspectoratul General al Radiocomunicaţiilor (IGR) şi societatea comercială pe acţiuni Bancpost. În anul 2007, prin fuziunea dintre Inspectoratul General al Radiocomunicaţiilor şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC), a luat fiinţă actuala Autoritate de reglementare în domeniu.

Catalogul expoziţiei poate fi accesat aici.