Printeaza Pagina

ANCOM supune consultării publice documentele licitaţiei de spectru ce urmează a fi organizată anul acesta

14.03.2012

 

În acest an, ANCOM va scoate la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani. Este prima oară când în România licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă.
“Licitaţia este cea mai bună soluţie pentru maximizarea beneficiilor economice şi sociale pentru utilizatorii români, prin alocarea şi utilizarea eficientă a cât mai multor frecvenţe disponibile, respectiv creşterea ofertei de servicii de acces la internet în bandă largă. Autoritatea şi-a propus ca prin licitaţie să stabilească şi să obţină valoarea reală a acestei resurse limitate a statului român şi să stimuleze concurenţa, investiţiile şi inovaţia pe piaţa de comunicaţii. În plus, mecanismul a fost gândit astfel încât să ofere condiţii perfect egale atât tuturor jucătorilor actuali din piaţa românească de comunicaţii, cât şi potenţialilor nou-veniţi şi va fi consultat la nivel intern şi internaţional cu maximă transparenţă şi deschidere”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat pachetul de documente ale licitaţiei de spectru.
Vor fi scoase la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz,  dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz. Se vor acorda licenţe de utilizare pe perioade de 15 ani, cu începere de la 6 aprilie 2014, pentru toate aceste frecvenţe, dar şi licenţe pe termen mai scurt, până la 5 aprilie 2014, pentru frecvenţele din benzile de 900 şi 1800 de MHz care sunt în prezent folosite de Orange şi Vodafone, respectiv 5 blocuri pereche în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche banda de 1800 MHz. În acest fel, toate frecvenţele în discuţie vor deveni disponibile la acelaşi moment, iar licitaţia pentru drepturile de utilizare cu durată de 15 ani va fi echitabilă atât pentru jucătorii actuali, cât şi pentru potenţialii nou-veniţi. 
ANCOM a redactat şi un proiect de hotărâre de Guvern care să stabilească preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost stabilite la 3,4 milioane în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.
În vederea stabilirii valorilor minime ale licenţelor, ANCOM a analizat mai multe surse de informaţii şi a observat cu atenţie rezultatele licitaţiilor recente desfăşurate în Uniunea Europeană. Valorile propuse de ANCOM reflectă o multitudine de factori, inclusiv: proprietăţile fizice ale benzilor, cererea de spectru şi implicit plafoanele de spectru aplicabile în cadrul licitaţiei, drepturile existente în benzile de frecvenţă, durata şi condiţiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate, precum şi armonizarea internaţională a frecvenţelor care fac obiectul procedurii, precum şi specificul naţional. Preţurile de pornire au fost propuse de ANCOM, dar vor fi stabilite de către Guvern şi aprobate printr-o hotărâre de guvern.
Câştigătorii blocurilor din benzile de 800 şi 900 MHz vor avea obligaţii de acoperire cu prioritate a unor procente minimale din populaţia anumitor zone prestabilite, identificate ca fiind slab acoperite sau fără acoperire cu servicii de comunicaţii mobile, într-un anumit termen şi obligaţii de acoperire a unui procent minim din populaţia României cu servicii de comunicaţii mobile, prin intermediul infrastructurii proprii.
ANCOM propune ca alocarea spectrului să se facă printr-o procedură de selecţie competitivă, care presupune ca fiecare operator interesat să depună o ofertă iniţială prin care va indica numărul de blocuri pe care doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre benzile disponibile. Ofertele iniţiale vor arăta dacă există o cerere mai mare decât oferta pe anumite benzi, dacă anumite blocuri nu sunt licitate deloc sau dacă oferta este similară cu cererea.
În cazul în care există cerere mai mare decât spectrul disponibil într-o anumită bandă de frecvenţe se decide intrarea în rundele primare de licitare. În fiecare rundă primară, ofertanţii care doresc să liciteze în continuare vor comunica unei Comisii de licitaţie blocurile pentru care rămân în competiţie, preţul fiind automat crescut la fiecare rundă pentru tipul de blocuri pentru care cererea e mai mare ca oferta. Rundele primare se reiau în acest fel până în momentul în care numărul de blocuri cerute este egal cu numărul de blocuri disponibile sau mai mic decât acesta pentru toate tipurile de blocuri.
Dacă în această fază rămân şi blocuri neacordate, se trece la organizarea rundelor suplimentare, fază în care se oferă sume exclusiv pentru aceste blocuri. Sumele ofertate nu pot fi mai mici decât ultima sumă ofertată pentru respectivul bloc sau taxa iniţială.
Dacă nu mai există blocuri suplimentare nealocate sau oferte pentru blocurile suplimentare rămase nealocate, se poate trece în runda de alocare. Dacă în rundele anterioare ofertanţii au licitat pentru blocuri abstracte de frecvenţe (fără localizare în banda de frecvenţă), în această rundă se stabileşte poziţia fiecărui bloc în bandă. Şi în această rundă, se pot face oferte financiare nominale, dacă mai mulţi ofertanţi câştigători doresc un anumit plasament în bandă al blocurilor câştigate.
În cazul în care se alocă toate blocurile de frecvenţe la preţul de pornire propus de ANCOM, valoarea totală a spectrului scos la licitaţie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.

Proiectele documentelor licitaţiei pot fi consultate aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 17.04.2012, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin poştă electronică la adresa consultare@ancom.org.ro.

Informaţii suplimentare