Comunicate de presă

Www.aisemnal.ro, accesat de peste 1,6 milioane de ori īn primul an de la lansare

 28.10.2020  

 

Harta www.aisemnal.ro este o platformă dezvoltată de ANCOM care arată acoperirea și nivelul de semnal mobil pe īntreg teritoriul țării, așa cum au rezultat īn urma măsurătorilor efectuate de Autoritate. Īn primul an de la lansare, www.aisemnal.ro a fost accesat de peste 1,6 milioane de ori. Īn 2020, harta a fost actualizată şi cu localitățile īn care este posibil ca utilizatorii să intre īn roaming involuntar.

1 an de la lansare

De la lansarea din 22 octombrie 2019 și pānă īn prezent, harta de acoperire a fost accesată de 1.610.335 de ori.

Harta națională de acoperire cu semnal mobil – www.aisemnal.ro este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din Romānia. Harta a fost realizată exclusiv de ANCOM īn baza măsurătorilor efectuate īn cadrul campaniei pentru verificarea īndeplinirii obligațiilor de acoperire de către furnizorii de servicii de voce mobilă, desfășurate īn anul 2019.

Īn luna iunie 2020, platforma a fost actualizată prin introducerea localităților aflate īn zonele care prezintă risc de intrare īn roaming involuntar, sub formă de puncte la nivel de stradă. Astfel, au fost identificate și reprezentate pe hartă 295.630 de puncte cu potențial risc de intrare īn roaming involuntar din localitățile aflate la o distanță de cel mult 15 km de granițele țării. Roaming-ul involuntar poate apărea īn zonele de graniță de pe teritoriul Romāniei numai īn cazul īn care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. Īn aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal īn punctul īn care se află utilizatorul.  

Īn perioada următoare, harta urmează să fie actualizată cu rezultatele măsurătorilor de acoperire cu semnal de voce mobilă, așa cum vor reieși din cadrul campaniei de monitorizare aflate īn curs de desfășurare, īncepută īn luna august și preconizată a se finaliza īn luna noiembrie 2020.

Īn prezent, pentru anul 2020, aisemnal.ro cuprinde rezultatele măsurătorilor din următoarele județe: Alba, Arad, Brăila, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vālcea și Vrancea, utilizatorii putānd urmări evoluția acoperirii de la un an la altul.

Utilizarea www.aisemnal.ro

Utilizarea hărții este facilă: pentru a vedea care este acoperirea cu semnal la nivel național, utilizatorii trebuie să aleagă un singur operator și să selecteze una sau mai multe tehnologii (2G, 3G sau 4G). Utilizatorii interesați de nivelul de semnal īntr-o anumită localitate, trebuie să selecteze localitatea de interes. De asemenea, harta permite și opțiunea de localizare pentru a vedea acoperirea cu semnal īn locul īn care se află utilizatorul. Prin intermediul hărții www.aisemnal.ro, toți cei interesați pot afla care sunt zonele cu semnal foarte bun, slab sau chiar zonele neacoperite cu semnal. Astfel, utilizatorii au o imagine completă și corectă asupra acoperirii cu semnal mobil realizate de către operatorii din Romānia. Totodată, pe baza informațiilor cuprinse pe hartă, īnainte de īncheierea unui contract cu un anumit furnizor, utilizatorii īşi pot alege furnizorul şi īn funcţie de calitatea semnalului acestuia.