Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Evenimente

Dialog european între ERGP și actorii din domeniul serviciilor poștale

 

ANCOM a găzduit astăzi, 19 noiembrie 2014, primul seminar al Grupului Reglementatorilor Europeni în domeniul Serviciilor Poştale (ERGP) dedicat dialogului cu reprezentanți ai industriei, în cadrul căruia peste 150 de reprezentanți din partea a peste 30 de autorități de reglementare din Europa și ai principalilor actori europeni din domeniul serviciilor poștale au discutat perspectivele și sustenabilitatea serviciului universal (SU) poștal la nivel comunitar.

O serie de factori de pe piața europeană de servicii poștale, precum creșterea dinamică a segmentelor express și colete poștale – pe fondul dezvoltării comerțului electronic – și scăderea traficului de trimiteri poştale tradiţionale, au generat necesitatea unei analize a modului în care obligațiile serviciului universal în domeniul serviciilor poștale evoluează, se modifică și sunt finanțate. Pentru a identifica cele mai bune soluții de răspuns la aceste provocări, seminarul ERGP găzduit de ANCOM a reunit actori activi pe piața serviciilor poștale din Europa (furnizori de servicii poștale, asociații ale consumatorilor și ale industriei poștale, comercianții online etc.), reprezentanți ai Uniunii Poștale Universale (UPU) și ai Comisiei Europene, alături de reprezentanți ai autorităților de reglementare membre ERGP.
Punctul de plecare al dezbaterilor a fost Documentul de discuție privind implementarea serviciului universal în domeniul serviciilor poștale și efectele modificărilor recente ale obligațiilor aferente serviciilor din sfera serviciului universal în unele state membre, elaborat de ERGP și supus consultării publice la nivel european în ultimele două luni. Participanții la eveniment au fost invitați să își exprime opiniile pe marginea întrebărilor ridicate prin intermediul documentului de discuție în ceea ce privește, în special, modalitatea de definire a sferei SU și a mecanismului de finanțare al SU, dar și modalitatea de desemnare a furnizorilor de serviciu universal sau impactul asupra concurenței din piața serviciilor poștale, analizând, totodată, impactul pe termen lung a evoluției pieței asupra sustenabilității obligațiilor aferente serviciului universal.
Seminarul de astăzi este parte a unui proiect bi-anual derulat de ERGP și dedicat analizei Implementării obligaţiilor din sfera SU în domeniul serviciilor poştale în perspectiva dezvoltării pieţei. Pornind de la Documentul elaborat de ERGP și punctele de vedere exprimate pe parcursul consultării publice și în cadrul seminarului de la București, ERGP va elabora în anul 2015 un Raport privind implementarea SU în domeniul serviciilor poştale şi analiza impactului evoluției pieţei asupra sferei şi asupra sustenabilităţii, pe termen lung, a furnizării SU.
ERGP este organismul european înfiinţat pentru a consilia şi asista Comisia Europeană în domeniul serviciilor poştale. Misiunea ERGP este aceea de a facilita consultarea, coordonarea şi cooperarea dintre autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană (UE) în vederea consolidării pieţei interne a serviciilor poştale şi a aplicării consistente a prevederilor Directivei privind serviciile poştale în Statele Membre UE. ERGP reuneşte autoritățile naționale de reglementare din domeniul serviciilor poștale din Statele Membre UE. România este reprezentată în ERGP de către ANCOM şi deţine în 2014 preşedinţia acestui organism.
Discuțiile seminarului au fost moderate de Jack HAMANDE (BIPT), Vice-președinte ERGP 2014, în vreme ce Camilla SEBASTIANI (AGCOM) - Co-președinte al subgrupului ERGP privind calculul costului net și Lars FORSLUND, (PTS), Co-președinte al aceluiași subgrup, îndeplinesc rolul de raportori ai întâlnirii.
Mai multe detalii despre serviciul universal în domeniul serviciilor poștale în România sunt disponibile pe site-ul ANCOM, aici.