Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Vitezele serviciilor de internet din România în primele 3 trimestre ale anului - statistici Netograf.ro

15.10.2015

 

Autoritatea Naționala pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat astazi pe Netograf.ro statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix și mobil în România pentru trimestrele I-III ale anului 2015. Acestea au fost generate pe baza unui numar de peste 120.000 de teste efectuate de utilizatori de la începutul anului și pâna în prezent, dintre care aproximativ 100.000 au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale, fiind eliminate acele masuratori identificate drept erori sau tentative de influențare a  rezultatelor.

Astfel, în primele trei trimestre ale anului 2015, Netograf.ro, aplicația ANCOM pentru testarea și monitorizarea calitații serviciului de internet, arata ca operatorii de internet mobil le-au oferit utilizatorilor urmatoarele viteze medii reale de download: Orange România – 27,83 Mbps indoor și 39,21 Mbps outdoor,  RCS & RDS – 2,62 Mbps indoor și 2,85 Mbps outdoor, Telekom România Mobile Communications – 10,25 Mbps indoor și 13,45 Mbps outdoor, Vodafone România – 15,78 Mbps indoor și 26,77 Mbps outdoor.

Internet mobil

Viteza reala download-indoor

Viteza reala download-outdoor

Orange România

27,83 Mbps

39,21 Mbps

RCS&RDS

2,62 Mbps

2,85 Mbps

Telekom România Mobile Communications

10,25 Mbps

13,45 Mbps

Vodafone România

15,78 Mbps

26,77 Mbps

Primii cinci furnizori de internet fix* au oferit în același interval urmatoarele viteze medii reale de download: Digital Cable Systems – 47,42 Mbps prin fir și 26,25 Mbps wireless, Nextgen Communications – 63,57 Mbps prin fir și 35,53 Mbps wireless, RCS & RDS – 98,95 Mbps prin fir și 43,48 Mbps wireless, Telekom România Communications – 31,10 Mbps prin fir și 16,68 Mbps wireless și UPC Romania – 57,19 Mbps pe fir și 31,27 Mbps wireless.

Internet fix

Viteza reala download-fir

Viteza reala download-wireless

Digital Cable Systems

47,42 Mbps

26,25 Mbps

Nextgen Communications

63,57 Mbps

35,53 Mbps

RCS & RDS

98,95 Mbps

43,48 Mbps

Telekom România Communications

31,10 Mbps

16,68 Mbps

UPC Romania

57,19 Mbps

31,27 Mbps

*(în funcție de numarul de utilizatori, prezentați în text în ordine alfabetica)

Deși toate testele realizate de utilizatori se înregistreaza în baza de date a Netograf.ro, pentru ca statisticile sa fie corecte și relevante și pentru a evita eventuale vicieri ale rezultatelor, anumite teste sunt excluse din calcul, pe baza unui set de criterii prestabilite. Se exclud astfel automat testele:

·         efectuate de la același IP, în cazul în care sunt efectuate teste multiple în aceeași zi;

·         în care utilizatorul selecteaza un alt furnizor decât cel detectat pe baza IP-ului;

·         nefinalizate (viteza download, viteza upload sau întârzierea au valoarea 0);

·         efectuate de la un IP proxy;

·       a caror viteza de download sau upload depașește viteza nominala/maxima specificata în oferta furnizorului (testele vor fi eliminate complet în cazul serviciului de acces la internet mobil și doar pentru oferta respectiva pentru serviciul de acces la internet fix).

De asemenea, în scopul reflectarii corecte a situației din piața, în ce privește statisticile trimestriale, ANCOM își rezerva dreptul de a analiza în detaliu informațiile asociate testelor efectuate și dupa caz de a opera și alte excluderi pentru a elimina eventuale tentative de influențare a acestora.

Netograf.ro este aplicația oficiala de monitorizare și evaluare a calitații serviciului de acces la internet dezvoltata de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziție de furnizori și/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezinta calitatea serviciului de acces la internet așa cum este ea experimentata de utilizator, aceasta masurându-se în raport cu un punct unic pentru toți utilizatorii de servicii de acces la internet din România) și accesibil gratuit.

Netograf.ro este ușor de utilizat și ofera rezultate imediate și corecte. Este suficient ca utilizatorii sa selecteze din aplicație tipul de oferta de care beneficiaza și sa aleaga modalitatea de acces, wireless sau fir în cazul internetului fix și indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test dureaza aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obținute pot fi analizate și comparate în contextul statisticilor publicate trimestrial, prin accesarea butonului “Informații suplimentare”.

Prin efectuarea unui test pe Netograf.ro, utilizatorii pot sa verifice daca serviciul de internet contractat se ridica la calitatea din oferta și sa compare valorile înregistrate ale parametrilor cu cele obținute de abonații altor furnizori. În plus, utilizatorii care își creeaza cont în aplicație pot urmari și alte aspecte, precum evoluția performanței propriei conexiuni de internet în timp, respectiv îmbunatațirea sau degradarea calitații serviciului folosit.

Furnizorii autorizați de servicii de acces la internet prin intermediul rețelelor publice fixe sau mobile de comunicații electronice au obligația de a-și introduce în aplicație datele tehnice ale ofertelor comerciale active prin intermediul unei interfețe web, conform prevederilor deciziei ANCOM nr. 1201/2011, dar și sa includa în contracte parametrii asumați în relația cu utilizatorii (precum vitezele nominale/maxime de download și upload) și de a publica pe propriile pagini de internet o serie de alți parametri administrativi.