Comunicate de presă

Un romān apelează īn medie 251 minute lunar de pe telefonul mobil

 23.02.2016

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare īn Comunicații (ANCOM) a  actualizat pe Veritel.ro – aplicația de comparare a ofertelor telecom – valorile de consum care configurează profilul utilizatorului ocazional, mediu și intensiv de servicii de telefonie mobilă și internet pe mobil din Romānia, pe baza celor mai recente date statistice prelucrate de Autoritate, aferente primului semestru al anului 2015.
Conform datelor ANCOM, utilizatorul mediu de telefonie mobilă și internet pe mobil configurat pe Veritel.ro consumă lunar 167 MB trafic de internet mobil, trimite 74 de SMS-uri naționale (dintre care 64 īn rețea proprie și 10 īn afara rețelei) și sună īn medie 251 de minute de pe terminalul propriu atāt īn rețea (193 de minute), cāt și īn afara rețelei (58 de minute).
Un utilizator ocazional de telefonie mobilă și internet pe mobil consumă lunar 56 MB trafic de internet, trimite 24 de SMS-uri naționale (din care 21 īn rețea proprie și 3 īn afara rețelei) și sună īn medie 83 de minute de pe terminalul propriu atāt īn rețea (64 de minute), cāt și īn afara rețelei (19 minute).
Utilizatorul intensiv de telefonie mobilă și internet pe mobil consumă lunar 501 MB trafic de internet, trimite 222 SMS-uri naționale (din care 192 īn rețea proprie și 30 īn afara rețelei) și sună īn medie 753 de minute de pe terminalul propriu atāt īn rețea (579 de minute), cāt și īn afara rețelei (174 minute).
Comparativ cu profilul de consum al utilizatorului configurat pentru perioada anterioară, se remarcă o creștere a traficului īn afara rețelei pe toate segmentele de consum, pe fondul reglementării de către ANCOM a valorii maxime practicate de operatori pentru tarifele de terminare a apelurilor īn rețelele mobile și corelat cu axarea operatorilor mobili pe oferte cu minute nelimitate sau naționale incluse.
Totodată, pe www.veritel.ro au fost actualizate și valorile de consum pentru utilizatorul ocazional, mediu și intensiv de telefonie fixă. Potrivit datelor statistice centralizate de ANCOM, utilizatorul mediu de telefonie fixă apelează lunar 45 de minute īn rețea și 33 de minute īn afara rețelei.
Aceste profiluri pre-stabilite, bazate pe datele statistice referitoare la consumul de servicii de comunicații electronice din Romānia īn primul semestru din 2015, au fost introduse īn Veritel.ro pentru a ușura configurarea ofertei căutate. Pentru a afla cu exactitate care este cea mai potrivită ofertă telecom pentru nevoile proprii de comunicare, utilizatorii Veritel.ro īși pot configura ei īnșiși consumul mediu lunar, plecānd sau nu de la aceste profiluri predefinite.
Folosind aplicația Veritel.ro utilizatorii pot afla īn trei pași simpli care sunt cele mai avantajoase oferte de telefonie și internet fix și mobil: aleg categoria de servicii, introduc estimările de consum și primesc o listă cu primele 25 de planuri tarifare īn ordinea crescătoare a prețului. Īn momentul afișării rezultatelor ei primesc și alte detalii relevante, precum durata minimă a contractelor, penalități īn caz de reziliere sau informații privind eventuale promoții.
Veritel.ro este un instrument independent și necomercial dezvoltat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare īn Comunicații īn beneficiul utilizatorilor de servicii telecom din Romānia. Accesul la această aplicație este gratuit și nu este condiționat īn niciun fel, utilizatorii avānd acces rapid la toate ofertele publice ale tuturor operatorilor de comunicații din Romānia.
Aici puteți accesa infograficele Veritel.ro referitoare la profilurile de consum ale utilizatorilor de telefonie și internet din Romānia.

 

Proiectul „Aplicație online pentru compararea ofertelor de comunicații destinate utilizatorilor finali” a fost implementat de ANCOM īn cadrul Operațiunii 1 „Susținerea implementării de soluții de e-guvernare” a Domeniului Major de Intervenție 2 „Dezvoltarea și creșterea eficienței serviciilor publice electronice”, din Axa Prioritară 3 „Tehnologia Informației și Comunicațiilor pentru sectoarele privat și public" aferente Programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice”, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.