Comunicate de presă

Traficul de internet mobil s-a dublat īn prima jumatate a acestui an fața de aceeași perioada din 2016

23.11.2017
 
 
Conform celui mai recent raport de date statistice al ANCOM privind piața de comunicații electronice din Romānia, īn prima jumatate a acestui an, traficul de internet realizat prin intermediul retelelor mobile s-a dublat fața de prima jumatate a anului 2016, de la 71 mii TB la 145 mii TB. “Asa cum era de asteptat, consumul mediu lunar de internet mobil pe fiecare conexiune a depasit 1 GB, crescānd de la 0,63 GB, cāt se īnregistra īn primul semestru al anului 2016, la 1,20 GB īn prima jumatate a acestui an”, a declarat președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, prezent la evenimentul organizat de Consiliul Concurenței astazi. Infografic aici.
 
Internet mobil
Datele prelucrate de Autoritate arata ca, īn Romānia, numarul total de conexiuni la internet mobil de banda larga era de 16,6 milioane la mijlocul anului 2017, īn creștere anuala cu 12,5%, iar rata de penetrare a internetului mobil la nivel de populație a ajuns la 85%, īn creștere cu aproape 10 puncte procentuale fața de mijlocul anului anterior. 
Popularitatea abonamentelor la internet mobil de banda larga este īn continua creștere, acestea ajungānd sa reprezinte peste 67% din totalul conexiunilor īn banda larga (respectiv 11,2 milioane conexiuni). Numarul de cartele preplatite pentru acces la internet mobil de banda larga au crescut mai puțin, cu 6%, pāna la 5,5 milioane.
Cea mai mare rata de creștere o īnregistreaza conexiunile 4G – acestea s-au dublat fața de aceeași perioada a anului 2016, ajungānd sa reprezinte aproape jumatate din totalul conexiunilor la internet mobil īn banda larga (7,6 milioane din totalul de 16,6 milioane).
Traficul total realizat prin intermediul conexiunilor de internet mobil īn banda larga a fost de 145 mii TB īn primul semestru al anului 2017, dublu fata de primul semestru al anului trecut, cānd se īnregistrau 71 mii de TB. De asemenea, traficul mediu lunar per conexiune īn primul semestru al acestui an a crescut fața de primul semestru al anului 2016 cu 90%, de la 0,63 GB la 1,20 GB.
 
Internet fix
Conform statisticilor ANCOM, numarul conexiunilor la internet fix īn banda larga din Romānia a ajuns la valoarea de 4,6 milioane la mijlocul acestui an, īn creștere anuala cu 6%. Prin intermediul acestor conexiuni, utilizatorii au realizat un trafic total de 2,5 milioane de TB, consumul mediu lunar per conexiune fiind de 92 GB. 
Datele statistice aferente perioadei cuprinse īntre semestrul I 2016 și semestrul I 2017 arata ca tot mai multe conexiuni de internet fix permit viteze best-effort de cel puțin 100Mbps. Astfel, din totalul de 4,6 milioane de conexiuni la puncte fixe, 2,9 milioane sunt conexiuni de mare viteza – 64% din total.
Conexiunile care permit viteze best-effort  īntre 30Mbps si 100Mbps, precum si conexiunile care permit viteze īntre 10Mbps și 100Mbps reprezinta cāte 13% din total, īn timp ce doar 10% sunt conexiuni cu viteze de 10Mbps sau mai mici.
 
Internet urban vs. rural
Numarul de conexiuni la internet fix instalate īn mediul urban a crescut cu 8% comparativ cu prima jumatate a anului anterior, pāna la 3,3 milioane, īn timp ce numarul de conexiuni din mediul rural īnregistreaza o creștere ușoara de 3%, ajungānd la valoarea de 1,3 milioane. Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix la nivel de gospodarii īn mediul urban a atins 69%, respectiv 38% la nivel rural.
Īn ceea ce privește distribuția vitezelor furnizate pe medii de reședința, 88% din totalul conexiunilor care permit viteze foarte mari de transfer de date, de cel putin 100 Mbps, se afla īn mediul urban.
 
Infrastructura de internet fix
Infrastructura de internet fix de banda larga, care face posibila īn Romānia conectarea la internet la rate mari ale vitezelor de transfer, este dominata de conexiunile prin cablu (peste 77% dintre conexiunile la internet fix ajung la utilizatorul final prin FTTH, cablu coaxial sau cablu UTP/FTP). Atāt numarul, cāt si ponderea conexiunilor xDSL īn total au scazut, ajungānd la o pondere de 18% din totalul conexiunilor la internet fix de banda larga.
De asemenea, conexiunile la puncte fixe furnizate prin intermediul tehnologiilor mobile, care reprezinta din ce īn ce mai mult o alternativa īn zonele fara acoperire cu rețele fixe de internet, au continuat sa creasca, numarul lor fiind de 171 mii, cu 25% mai mare fața de jumatatea anului 2016.
 
Raportul de date statistice
Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din Romānia pentru primul semestru al anului 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligatia de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 si este disponibil aici.