Comunicate de presă

Tarifele pentru terminarea apelurilor fixe, reduse de la 1 noiembrie 2020

28.07.2020

ANCOM a dezbătut, īn cadrul unei ședințe online a Consiliului Consultativ, reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe. Astfel, īncepānd cu data de 1 noiembrie 2020, noul tarif maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe va fi de 0,098 eurocenți/minut. Noul tarif a fost determinat īn urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor de tip LRIC pur, metodă utilizată pentru stabilirea tarifului actual, precum și a costului capitalului.

Tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe

Operatorii de telefonie fixă desemnați de Autoritate ca avānd putere semnificativă vor putea aplica un tarif de maxim 0,098 eurocenți/minut īn cazul apelurilor naționale, apelurilor inițiate din Spațiul Economic European (SEE), precum și īn cazul apelurilor inițiate din rețele din afara SEE, dacă acordurile internaționale īn vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare. Această reglementare se va aplica īncepānd cu data de 1 noiembrie 2020.

Lista celor 31 de operatori de telefonie fixă cărora li se vor aplica măsurile de reglementare poate fi consultată aici.

Cadrul de reglementare

Conform prevederilor Directivei (UE) 2018/1972, intrate īn vigoare la data de 20 decembrie 2018, pānă cel tārziu la 31 decembrie 2020 se vor institui tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene. Măsura de reglementare propusă de ANCOM va urma procesul de consultare europeană.