Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Comunicate de presă

România și-a depus candidatura pentru a gazdui Conferința Plenipotențiarilor UIT din 2022

09.04.2019
 
 
Prezent la Forumul Summit-ului Mondial pentru Societate Informaționala, care are loc în perioada 8 – 12 aprilie la Genevapreședintele Sorin Grindeanu i-a înmânat secretarului general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), Houlin Zhao, scrisoarea oficiala prin care România își anunța intenția de a organiza Conferința Plenipotențiarilor UIT din 2022.   Țara gazda a Conferinței Plenipotențiarilor UIT 2022 va fi desemnata în cadrul Consiliului UIT, care se va desfașura la Geneva în perioada 10 - 20 iunie 2019. Memorandumul pentru depunerea candidaturii a fost aprobat în cadrul ședinței de Guvern din data de 4 aprilie 2019.
 
”În luna noiembrie, când am lansat ideea ca România sa gazduiasca, în 2022, cea mai importanta reuniune a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, parea un proiect imposibil. Dupa câteva luni de eforturi și negocieri, cu sprijinul colegilor din MCSI și MAE, am avut astazi onoarea de a-i înmâna secretarului general al UIT scrisoarea prin care România își anunța oficial candidatura pentru gazduirea Conferinței Plenipotențiarilor din 2022. Un raspuns pozitiv pentru țara noastra din partea UIT ar însemna șansa de a amplasa România în prima linie a dezbaterilor despre viitorul domeniului IT&C”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.
 
Conferința Plenipotențiarilor UIT 2022
Potrivit Constituției UIT, Conferinta Plenipotentiarilor este organismul suprem al Uniunii  și are rolul de a adopta politica generala a UIT, planurile strategice si financiare ale organizației si de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT – mandatar al Conferinței Plenipotențiarilor, Secretarul General, Secretarul General adjunct, Directorul Biroului de Radiocomunicații, Directorul Biroului de Standardizare, Directorul Biroului de Dezvoltare). În cadrul acestui eveniment se decide viitorul organizatiei în ansamblul sau, capacitatea de a influența diferite directii legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergența tehnologiilor, dezvoltarea Internetului si serviciul universal.
 
Având în vedere importanța și amploarea Conferinței Plenipotențiarilor, organizarea de catre România, în anul 2022, a celei de-a 21-a ediții a Conferinței, constituie o oportunitate de a consolida influența regionala și internaționala a țarii noastre într-un domeniu extrem de important și dinamic, aducând beneficii de ordin politic, diplomatic, economic și social. Conferința se desfașoara de regula pe parcursul a minimum trei saptamâni, în cursul carora peste doua mii de delegați participa la lucrarile gazduite de statul membru organizator. 
 
Conferința Plenipotențiarilor UIT 2018
Conferința Plenipotențiarilor este convocata la fiecare patru ani, cea mai recenta fiind organizata în perioada 29 octombrie – 16 noiembrie 2018 în Dubai, Emiratele Arabe Unite. La aceasta conferința, România a obținut, ca reprezentanta a Regiunii C - Europa de Est si Asia de Nord și alaturi de Federația Rusa, Republica Azerbaidjan, Polonia și Cehia, cel de-al șaptelea mandat consecutiv de membru în Consiliul UIT, organism care asigura, în intervalul dintre doua Conferințe ale Plenipotențiarilor, coordonarea activitații UIT, în limitele puterilor acordate de catre Conferința Plenipotențiarilor.