Comunicate de presă

Romania, membra a Consiliului Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor

05.11.2018

”Romānia a obținut astăzi cele mai multe voturi la alegerile pentru Consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, īn cadrul Conferinței Plenipotențiarilor, care are loc la Dubai, īn Emiratele Arabe Unite. 137 dintre cele 179 de state membre prezente au votat īn favoarea Romāniei! Este un mare succes pentru țara noastră, pentru că astfel vom avea un cuvānt important de spus īn conducerea organizației care dă direcția la nivel internațional īn domeniul telecomunicațiilor”, a declarat președintele ANCOM, Sorin Grindeanu. ”Victoria de astăzi este o dovadă īn plus că reprezentanții Romāniei la lucrările UIT sunt foarte activi și apreciați de colegii lor. Mulțumiri tuturor celor care s-au implicat īn acest proces și care au contribuit la succesul Romāniei. Bucuria și emoția noastră sunt duble, avānd īn vedere că ne aflăm īn anul Centenarului”, a declarat Manuela Catrina, secretar de stat īn cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.


Rezultatul alegerilor pentru Consiliul UIT, Regiunea C


Romānia a participat la alegeri īn cadrul Regiunii C (Europa de Est și Asia de Nord), unde 7 țări au candidat pentru 5 locuri. Rezultatul final al procesului electoral a fost următorul:

  • Romānia – 137 voturi
  • Federația Rusă – 136 voturi
  • Polonia – 125 voturi
  • Azerbaidjan – 119 voturi
  • Republica Cehă – 112 voturi
  • Bulgaria – 110 voturi
  • Kārgāzstan – 95 voturi

Pe baza voturilor primite, Romānia, Federația Rusă, Polonia, Azerbaidjan și Republica Cehă au obținut mandate īn cadrul Consiliului UIT.


Despre Conferința Plenipotențiarilor UIT 2018

Conferința Plenipotențiarilor are loc o dată la fiecare 4 ani, pentru a alege conducerea organizației și pentru a stabili direcțiile de dezbatere pānă la următoarea ediție. Anul acesta, Conferința are loc la Dubai, Emiratele Arabe Unite, īn perioada 29 octombrie – 16 noiembrie. Īn cadrul aceleiași conferințe, domnul Houlin Zhao a fost reales īn funcția de Secretar General al UIT, iar domnul Malcolm Johnson a fost reconfirmat īn postul de Secretar General adjunct.