Comunicate de presă

Roaming īn Marea Britanie īn condiții comerciale de la 1 ianuarie 2021

22.12.2020

Īncepānd cu data de 1 ianuarie 2021 reglementarile europene privind „Roam like at home” (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a īncheierii perioadei de tranziție dupa retragerea acestei țari din Uniunea Europeana. Tarifele de roaming īn Marea Britanie vor fi stabilite īn continuare īn condiții comerciale. ANCOM recomanda utilizatorilor romāni care vor calatori īn Marea Britanie sa verifice īn prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile.
Roaming īn Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2021
„Īncetarea mecanismul „Roam like at home” īn Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021 īnseamna ca operatorii telecom din Romānia nu mai au obligația legala sa ofere utilizatorilor roaming la tarife naționale īn Marea Britanie. RLAH este un beneficiu garantat doar īn interiorul Spațiului Economic European - bineīnțeles, nu exista o interdicție pentru furnizorii din Romānia sa pastreze īn continuare Marea Britanie īn sfera de aplicare RLAH, dar o astfel de decizie ține strict de strategia comerciala a fiecarui furnizor. Īn orice caz, utilizatorii beneficiaza de masuri de protecție și īn cazul calatoriilor īn afara Uniunii Europene, precum mesajul de informare personalizat cu privire la tarifele de roaming aplicabile īn statul vizitat sau atenționarea cu privire la atingerea plafonului financiar de 50 de Euro, fara TVA, pentru volumul de date consumat īn roaming.”a declarat Eduard LOVIN, vicepreședinte ANCOM.
Roaming īn Spațiul Economic European (SEE)
Īncepānd cu data de 15 iunie 2017, utilizatorii romāni care calatoresc ocazional īn țarile din Spațiul Economic European (SEE – Uniunea Europeana, Norvegia, Islanda și Liechtenstein) beneficiaza de mecanismul „Roam like at home”, īn baza caruia sunt tarifați pentru serviciul de roaming ca și cum ar fi un consum efectuat īn Romānia, īn afara propriei rețele, īn masura īn care acesta nu depașește limitele unei utilizari rezonabile.
Furnizorii pot stabili anumite condiții de utilizare a serviciului de roaming īn UE/SEE (politica de utilizare rezonabila) pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a acestui serviciu īn alte scopuri decāt cele pentru calatorii ocazionale īn afara Romāniei, de exemplu īn scopul de a preveni roaming-ul permanent īn UE/SEE.

Īn Infocentrul ANCOM, cu ajutorul Calculatorului de date , utilizatorii pot afla volumul de date ce poate fi consumat īn roaming fara costuri suplimentare, pe teritoriul UE/SEE, daca li se aplica o limita pentru utilizarea rezonabila. Rezultatele din Calculatorul de date nu sunt valabile și pentru utilizatorii RCS&RDS, aceasta societate fiind autorizata de ANCOM, īn conformitate cu regulamentele europene, sa aplice anumite suprataxe pentru serviciile de roaming īn UE/SEE.