Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Roam like at home - cat platesti pentru consumul de date

15.06.2017

De astazi, 15 iunie 2017, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate în roaming în statele membre UE, dar și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE) se scad din resursele naționale incluse în abonamente sau extraopțiuni, potrivit mecanismului „Roam like at home”, iar dupa epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca în România.
Totusi, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizari rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decât traficul national inclus în abonament/(extra)optiune, depinzând de pretul acestuia. Limita ramâne neschimbata indiferent de consumul de date realizat la nivel national înainte de intrarea în roaming.
În cazul în care furnizorii nu stabilesc o limita de utilizare rezonabila a datelor în roaming în UE/SEE, datele consumate în roaming în UE/SEE se tarifeaza identic celor consumate în România.
Pentru a-i sprijini pe cei care doresc sa se informeze înainte de a pleca într-o calatorie într-o țara din Uniunea Europeana cu privire la câți MB sau GB pot consuma în roaming fara taxe suplimentare, în limita unei utilizari rezonabile, ANCOM a dezvoltat o aplicație care poate fi accesata aici.
Limite minime de utilizare rezonabila a datelor mobile în roaming (UE/SEE)
a)    în cazul planurilor tarifare (cartele preplatite, abonamente, (extra)opțiuni) cu resurse de date (cvasi)nelimitate, atât cele care includ trafic de date nelimitat, cât și cele pentru care tariful per GB este sub 7,7 Euro (fara TVA), utilizatorii pot consuma urmatoarea cantitate de date în “Roam like at home”:
 
                                          prețul cu amanuntul pentru servicii mobile într-o perioada de facturare (fara TVA)
                  2 x
                                                                                                  7,7 Euro/GB
                                                                          
b)    în cazul cartelelor preplatite fara resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma urmatoarea cantitate de date în “Roam like at home” (pe masura ce utilizatorul plateste din creditul disponibil, limita de utilizare rezonabila a datelor se diminueaza):
 
                                                 creditul ramas disponibil pe cartela la intrarea în roaming în UE/SEE
                               

                                                                                                 7,7 Euro             

Limitele minime vor creste anual, începând cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a reducerii pretului reglementat pentru 1 GB.
Mai multe detalii despre modalitatea de aplicare a limitelor de utilizare rezonabila a datelor în roaming (UE/SEE), inclusiv modele de calcul, sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, aici.
Cum se tarifeaza consumul de date mobile în roaming (UE/SEE)
Dupa depașirea acestei limite furnizorii pot sa aplice o suprataxa în valoare de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fara TVA, pentru perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017. Începând cu 2018 valoarea maxima a suprataxei va scadea în fiecare an pâna în anul 2022.
Tarifarea datelor se va realiza dupa cum urmeaza:
a) pâna la atingerea limitei se aplica tariful national, astfel:
            - pâna la epuizarea traficului national inclus: se scad din acesta
            - dupa epuizarea traficului national inclus: se aplica tarifele din România
b) dupa depașirea limitei se aplica suprataxa, astfel:
            - pâna la epuizarea traficului national inclus: se scad din acesta + suprataxa
        - dupa epuizarea traficului national inclus: se aplica tarifele din România + suprataxa (suma rezultata nu poate depasi 0,20 euro/MB)
Atenție! Furnizorii au obligația sa le transmita utilizatorilor o notificare atunci când aceștia ating limita de utilizare rezonabila a datelor în roaming (UE/SEE), indicând valoarea suprataxei care va fi aplicata pentru consumul suplimentar de date în roaming.
Calculator limita date ”Roam like at home”: aplicație ANCOM
Pentru a ușura estimarea limitei de utilizare rezonabila a datelor pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE, ANCOM a dezvoltat o aplicație tip widget, accesibila aici.
Aplicația ofera rezultate relevante în masura în care furnizorii nu percep utilizatorilor o suprataxa de sustenabilitate. În prezent, ANCOM analizeaza o cerere pentru autorizarea aplicarii unei astfel de suprataxe, depusa de operatorul RCS & RDS S.A., urmând sa faca publice rezultatele analizei dupa ce aceasta va fi finalizata si comunicata operatorului.
Atenție! Daca este activat serviciul de roaming, principiul de baza al „Roam like at home” prevede ca toate resursele nationale incluse în planul tarifar (inclusiv extraoptiuni sau bonusuri) devin disponibile si în roaming în UE/SEE.
Mai multe informații cu privire la „Roam like at home” sunt publicate în secțiunea dedicata acestui subiect, de pe pagina de internet a ANCOM, aici.