Printeaza Pagina

Roaming și apeluri între România și Republica Moldova

            

 

Tarifele mari pentru serviciile de roaming și apeluri telefonice dintre România și Republica Moldova descurajează comunicarea dintre utilizatorii serviciilor de comunicații electronice din cele două state.  

Obligațiile de roaming ca acasă (RLAH) valabile pentru Spațiul Economic European nu pot fi momentan extinse la Republica Moldova, însă acest lucru nu ar trebui să împiedice operatorii din cele două state să ofere clienților lor roaming reciproc și apeluri bilaterale, la tarife naționale sau cât mai apropiate de acestea. 

Prin Acordul semnat de România și Republica Moldova pe 11 februarie 2022, ANCOM și ANRCETI sunt responsabile de luarea măsurilor necesare pentru reducerea tarifelor, monitorizarea și raportarea evoluțiilor înregistrate.

 

 

 

 

Acte și fapte pentru reducerea tarifelor cu Republica Moldova

8 iulie 2024 ANCOM și ANRCETI publică raportul comun de monitorizare a evoluțiilor din 2023 (text integral - pdf). 

1% din utilizatorii de comunicații mobile din România și 10% din cei din Republica Moldova au efectuat în total 6 milioane de zile de roaming în statul vecin în 2023. Traficul mediu zilnic de internet în roaming în Republica Moldova al utilizatorilor din România a crescut cu 32% în 2023 până la 45 MB, pentru consumul cărora prețul mediu plătit a fost de aproape 1 euro. De cealaltă parte, traficul mediu zilnic al utilizatorilor din Republica Moldova în roaming în România s-a dublat în 2023.

26 octombrie 2023 Începând cu 1 ianuarie 2024 intră în vigoare reciprocitatea pentru terminarea apelurilor, între toți operatorii din Republica Moldova și toți operatorii din statele membre ale Uniunii Europene. Se aplică ”euro-tarifele” din Regulamentul Delegat nr. 2021/654/2020.

 

4 august 2023 ATENȚIONARE! În contextul perioadei vacanțelor, ANCOM recomandă utilizatorilor care plănuiesc călătorii în Republica Moldova să verifice la furnizor tarifele pentru internetul în roaming în statul vecin, înainte de a se angaja în consumul masiv al acestui serviciu pe parcursul călătoriei. Deși marea majoritate a ofertelor operatorilor din România pentru internetul în roaming în Republica Moldova sunt cu tarife mici, competitive, unii clienți cu contracte mai vechi sau cu planuri tarifare neactualizate pot fi expuși unor costuri mari, așa cum erau tarifele standard în anii trecuți. Astfel de situații pot fi evitate prin actualizarea contractelor de abonament semnate înainte de 12 iulie 2019 sau prin activarea înainte de călătorie a unei extra-opțiuni cu prețuri foarte mici pentru internet în Republica Moldova, extra-opțiuni valabile atât pentru abonamente cât și pentru cartele preplătite.

 

7 iulie 2023 ANCOM și ANRCETI publică al doilea raport comun de monitorizare a evoluțiilor. (text integral - pdf)

 

29 noiembrie 2022 Întâlnire bilaterală ANCOM – ANRCETI și cu Guvernul Republicii Moldova cu privire la implementarea Acordului privind reducerea tarifelor de roaming între România și Republica Moldova.

 

8 iulie 2022 ANCOM și ANRCETI publică primul raport comun de monitorizare a evoluțiilor. (text integral - pdf)

 

24 iunie 2022 Cele două autorități (ANCOM și ANRCETI) transmit operatorilor din cele două state un chestionar comun pentru monitorizarea efectelor Acordului. Vor fi monitorizate și raportate, cu frecvență trimestrială, efectele acordului în nivelurile traficului, numărul de clienți, balanțele de plăți, prețurile la nivel de gros, dar mai ales cele din ofertele cu amănuntul. 

 

19 mai 2022 Apelurile către Republica Moldova, incluse în beneficiile naționale pentru preplătite, precum și alte oferte anunțate de Vodafone Romania.

 

aprilie – mai 2022 Noi condiții de furnizare a serviciilor de gros în acordurile de interconectare noi/revizuite dintre operatorii din România și operatori din Republica Moldova.

 

6 aprilie 2022 ANCOM solicită operatorilor din România să reducă tarifele. (text integral - pdf)

 

31 martie 2022 ANRCETI adoptă reglementări tarifare la nivelul Regulamentului Delegat nr. 654/2021 (de completare a Directivei (UE) 2018/1972). Hotărârile Consiliului de Administrație al ANRCETI cu nr. 8 – 31 din 31 martie 2022, publicate pe pagina de internet a autorității, www.anrceti.md, la secțiunea Legislație.

 

25 martie 2022 Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind serviciile de roaming și apeluri între cele două state intră în vigoare (Extras Monitorul Oficialtext integral lb.română)

 

22 martie 2022 Apar primele extra-opțiuni cu GB internet în roaming în Moldova (6 euro), în oferta Orange România.

 

februarie 2022 Tarif standard de 5 eurocenți/MB, pentru internet în roaming în Republica Moldova pentru cartele preplătite, în oferta Vodafone Romania.

 

11 februarie 2022 A fost semnat Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între România și Republica Moldova, în cadrul ședinței comune a guvernelor celor două state. ANCOM și ANRCETI sprijină aplicarea Acordului guvernamental semnat de cele două state.