Printeaza Pagina

Utilizarea echipamentelor de radiocomunicaţii în „banda civică” (Citizens' Band)

„Banda civică” este banda de frecvenţe cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz, pentru a cărei utilizare nu este necesară obţinerea unei licenţe de utilizare a frecvenţelor radio.

Banda de frecvenţe exclude canalele având frecvenţele centrale 26,995 MHz, 27,045 MHz, 27,095 MHz, 27,145 MHz şi 27,195 MHz, iar parametrii tehnici de funcţionare au fost stabiliţi de ANCOM prin Decizia 311/2016 privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere.

Comunicarea în banda civică este accesibilă publicului larg pentru comunicaţii pe distanţe scurte şi oferă o gamă largă de posibilităţi de utilizare (agrement, informare, siguranţă etc.). Cel mai utilizat canal este canalul 22, care are frecvenţa centrală 27.225 MHz şi este folosit de către conducătorii de autovehicule rutiere pentru informaţii privind traficul.
Distanţa pe care se poate vorbi între echipamentele de emisie - recepţie este influenţată de formele de relief care se află între cele două staţii. Deoarece conversaţiile în această bandă se fac în mod simplex, fiecare participant la conversaţie va trebui să aştepte până ce interlocutorul său va încheia transmiterea mesajului propriu pentru a răspunde.
 
 
Obligaţii ale utilizatorilor care folosesc „banda civică”
Deşi banda este exceptată de la licenţiere, utilizarea ei se face cu respectarea prevederilor legale în vigoare, disponibile aici.
Cele mai importante reguli care trebuie avute în vedere de cei care folosesc echipamente care funcţionează în banda civică sunt:
  • Echipamentele de radiocomunicaţii trebuie să respecte prevederile legale privind specificaţiile tehnice în vigoare, disponibile aici.  
  • Puterea de emisie să fie de maxim 4 Watt putere efectiv radiată.
  • Utilizarea frecvenţelor din această bandă se poate realiza numai în condiţii tehnice care să asigure eliminarea riscului de producere a interferenţelor prejudiciabile asupra staţiilor de radiocomunicaţii care utilizează spectrul radio, conform legii.
Respectarea acestor reguli este necesară deoarece folosirea unor echipamente cu o putere mai mare decât cea reglementată poate provoca perturbaţii prejudiciabile pentru alte servicii de radiocomunicaţii care emit în benzi adiacente sau poate afecta utilizarea normală a benzii exceptate de la licenţiere prin restrângerea posibilităţii de utilizare a benzii de către alţi utilizatori.
 
Sancţiuni aplicabile
Depăşirea valorii stabilită ca limită maximă pentru puterea efectiv radiată atrage sancţiuni din partea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), conform OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, care se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 60.000 lei, sau, în cazul unor încălcări repetate, cu amendă în cuantum de până la 100.000 lei.

Pliant Comunicațiile în "Citizens' Band"