Comunicate de presă

Prima etapa īn stabilirea tarifelor maxime de acces pe proprietatea publica

29.11.2017
 
 
ANCOM lanseaza o consultare publica privind definirea unor categorii omogene de acces pe proprietațile publice īn vederea stabilirii tarifelor maxime. Aceste categorii omogene sunt stabilite īn funcție de diverse criterii, precum caracteristicile geografice, caracteristicile demografice sau condițiile economice de exercitare a dreptului de acces pe proprietatea publica. Aceasta reprezinta o prima etapa īn procesul de stabilire a tarifelor maxime pentru accesul furnizorilor de rețele de comunicații electronice pe proprietatea publica.
 
Prevederi ale Legii Infrastructurii
Legea nr. 159/2016privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice  prevede ca entitațile care exercita dreptul de administrare asupra imobilelor proprietate publica, inclusiv autoritațile administrației publice centrale sau locale, au obligația de a publica condițiile de acces pe aceste proprietați, inclusiv tarifele maxime care vor fi percepute furnizorilor de rețele de comunicații electronice pentru acest acces.
Potrivit acelorași prevederi legale, tarifele maxime de acces pe proprietatea publica a statului și a unitaților administrativ-teritoriale sunt adoptate de ANCOM pe baza unei metodologii detaliate care sa stabileasca aceste tarife prin raportare la elementele de rețea și de infrastructura ce sunt instalate pe, deasupra, īn sau sub anumite imobile proprietate publica, ținānd cont de valoarea de piața a folosinței bunurilor afectate, cu respectarea principiilor transparenței, obiectivitații și nediscriminarii.

Necesitatea stabilirii categoriilor omogene de acces
Condițiile, inclusiv tarifare, īn care se poate acorda accesul la proprietatea publica pentru rețelele de comunicații electronice sunt influențate direct sau indirect de o multitudine de factori, cum ar fi caracteristicile demografice (de exemplu, numarul și densitatea populației), poziționarea imobilelor care pot face obiectul accesului, infrastructurile fizice existente, soluția tehnica pentru realizarea accesului sau tipologia rețelelor de comunicații electronice și echipamentele acestoracareprezinta nevoi de amplasament diferite.
Īn acest context, este necesara stabilirea unor praguri īn evoluția factorilor de influența, necesari pentru delimitarea unor caracteristici de evoluție relativ similare, respectiv identificarea unor așa numite ”categorii omogene”, īn funcție de factorii de influența relevanți. 
 
Categoriile omogene propuse de ANCOM
Categoriile omogene au fost definite pornind de la poziționarea imobilului asupra caruia se exercita dreptul de acces pe proprietatea publica, marimea localitații pe raza careia se afla imobilul, densitatea populației, tipologia rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructura necesare susținerii acestora pentru care se solicita exercitarea dreptului de acces etc. Aceste categorii vor fi identificate īn cadrul unei matrice capabile sa determine toate combinațiile posibile de acces.
Lista categoriilor omogene propuse de ANCOM se gasește aici.

Identificarea, definirea și utilizarea unor categorii omogene relevante pentru a reflecta cāt mai fidel realitatea și complexitatea condițiilor īn care rețelele de comunicații electronice pot accesa proprietatea publica reprezinta o prima etapa īn procesul de stabilire a tarifelor pentru accesul rețelelor de comunicații electronice pe proprietatea publica.
A doua etapa consta īn realizarea unei metodologii detaliate pentru stabilirea tarifelor maxime de acces pe proprietatea publica, urmānd apoi o a treia etapa īn care va fi determinat cuantumul acestor tarife maxime.
Ultimele doua etape vor fi supuse unui nou proces de consultare publica estimat a avea loc īn luna aprilie 2018. 
 
Procesul de consultare publica
Documentul privind stabilirea categoriilor omogene din punctul de vedere al caracteristicilor geografice, demografice și al condițiilor economice de exercitare a dreptului de accesul pe proprietatea publica, precum și lista acestor categorii pot fi consultate aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observații si propuneri pāna la data de 18.12.2017, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la Registratura sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autoritații. Observațiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.