Comunicate de presă

Piața serviciilor de acces la internet īn bandă largă la puncte fixe se menține concurențială din anul 2015, nefiind necesară reglementarea piețelor de gros corespunzătoare

19.10.2020 

Īn cadrul ultimei ședințe online a Consiliului Consultativ, ANCOM a agreat īmpreună cu industria de comunicaţii electronice proiectul de poziție cu privire la revizuirea pieţelor relevante din sectorul comunicaţiilor electronice corespunzătoare serviciilor de acces local la puncte fixe şi serviciilor de acces central la puncte fixe pentru servicii destinate publicului larg. Analiza concurenţială realizată de către Autoritate a arătat că piața cu amănuntul a serviciilor de acces la internet īn bandă largă la puncte fixe se menține concurențială, nefiind necesară reglementarea piețelor de gros corespunzătoare.

Analiza de piață realizată de ANCOM

Proiectul de Poziție este rezultatul unei noi analize de piață, realizate cu scopul de a reevalua și, eventual, de a intensifica nivelul de concurență pe piața cu amănuntul a serviciilor de acces la internet īn bandă largă la puncte fixe, prin potenţiale măsuri de reglementare impuse pe piețele de gros.

Analiza, care a avut īn vedere modificările de pe piață īn perioada 2015 – 2019, nu a evidențiat existența unor probleme concurențiale care să justifice impunerea de reglementări specifice, la nivelul piețelor de gros corespunzătoare sau a piețelor cu amănuntul. Piața serviciilor de acces la internet īn bandă largă la puncte fixe se menține concurențială, īn condițiile īn care utilizarea buclei locale la nivelul pieței de gros este nesemnificativă īn Romānia, concluzia ANCOM fiind că nu este necesar a fi impuse reglementări la nivelul pieţelor serviciilor de acces local la puncte fixe şi, respectiv, serviciilor de acces central la puncte fixe.

ANCOM derulează periodic astfel de analize pentru a asigura o concurență efectivă pe piață, care să genereze beneficii pentru utilizatorii finali.

Piața serviciilor de acces la internet īn bandă largă la puncte fixe īn Romānia

Piața cu amănuntul analizată este dinamică, īn continuă creştere, tarifele pentru internetul fix sunt, de regulă, īn scădere, īn special pentru vitezele de transmisie superioare, īn timp ce vitezele de transmisie „best-effort” sunt īmbunătățite constant, utilizatorii finali fiind mulţumiţi de accesibilitatea şi calitatea serviciilor oferite.

Gradul īnalt de inovare, care generează o gamă largă de produse și oferte variate de preț la un nivel competitiv, reprezintă o altă caracteristică a pieței din Romānia. De exemplu, tarifele pentru conexiunile de acces la internet īn bandă largă la puncte fixe, īn special pentru cele cu viteze de transmisie de cel puțin 100 Mbps, sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

De asemenea, Romānia are unul dintre cele mai ridicate grade de concurenţă la nivel de infrastructuri, comparativ cu situaţia din celelalte state membre ale Uniunii Europene, cu un număr de peste 480 furnizori de servicii de acces la internet īn bandă largă la puncte fixe īn anul 2019 și cu o structură a pieței foarte eterogenă.

Deși rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet īn bandă largă la puncte fixe este relativ scăzută, acest lucru este cauzat de factori care nu țin de piața telecom, precum numărul redus de calculatoare personale, respectiv terminale care permit accesul la internet de acasă, la nivel de populaţie, gradul redus de alfabetizare digitală, precum şi nivelul scăzut al venitului mediu pe cap de locuitor, īn special īn mediul rural.

Consultare europeană

Conform cadrului european de reglementare īn domeniu, ANCOM urmează să notifice Comisia Europeană, Organismul Autorităţilor Europene de Reglementare īn Domeniul Comunicaţiilor Electronice (OAREC) şi autorităţile naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene măsurile propuse. Comisia Europeană, OAREC şi celelalte autorităţi de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii şi observaţii īn termen de o lună de la data notificării.