Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Peste 2 milioane de conexiuni la internet mobil de mare viteză īn plus īn decursul unui an de zile

04.12.2014

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) a publicat datele statistice cu privire la serviciile de acces la internet fix și mobil pentru prima jumătate a anului 2014. Conform Raportului, rata de creștere a internetului mobil continuă să fie superioară celei a internetului fix, confirmāndu-se tendința din ce īn ce mai puternică a utilizatorilor din Romānia de a accesa internetul oricānd și oriunde. Īn cazul internetului fix īn bandă largă, se īnregistrează, īn medie, o creștere de peste 100.000 de conexiuni la fiecare 6 luni, evoluția fiind de la 3,7 milioane de conexiuni la 30 iunie 2013 pānă la 3,9 milioane la aceeași dată a anului 2014, īn timp ce internetul mobil de bandă largă a īnregistrat un salt de la 8,2 milioane de conexiuni active la jumătatea anului 2013 pānă la 10,5 milioane la jumătatea anului 2014, adică, īn medie, peste un milion de conexiuni īn plus la fiecare 6 luni.

Astfel, datele arată că internetul este accesat din ce īn ce mai mult prin conexiuni mobile de mare viteză (EDGE, CDMA, EV-DO, 3G, 4G), rata de penetrare la 100 de locuitori ajungānd la 52,1%, īn creștere cu 11 p.p. față de aceeași perioadă a anului trecut. Īn același timp, rata de penetrare a internetului fix de bandă largă la 100 de locuitori este de 19,4% la nivel național, aproape trei sferturi dintre conexiuni fiind utilizate de către locuitorii din mediul urban (2,8 milioane) și mai mult de un sfert de cei din mediul rural (1,1 milioane).
Īn ceea ce privește infrastructura de acces la utilizatorul final īn cazul internetului furnizat la puncte fixe, īn prima jumătate a anului 2014 s-au īnregistrat creșteri moderate īn cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate, astfel că structura conexiunilor de acces la internet fix a rămas aproape neschimbată: aproximativ 2,1 milioane de conexiuni erau prin cablu UTP/FTP (aproximativ 55% din totalul conexiunilor), conexiunile prin cablu coaxial au ajuns la aproape 600.000 (15% din totalul conexiunilor), iar conexiunile care utilizează suportul de fire de cupru au depășit 1 milion (27% din totalul conexiunilor).
Faptul că majoritatea conexiunilor de acces la internet īn bandă largă la puncte fixe (97%) erau furnizate prin intermediul tehnologiilor ce permit furnizarea de servicii la viteze mari și foarte mari - fibră optică pānă la un punct din apropierea utilizatorului final sau chiar pānă la domiciliul acestuia sau DOCSIS 3.0 - a determinat apariția și dezvoltarea pe piața din Romānia a unor oferte de acces la internet la viteze ridicate de transfer al datelor, de peste 30 Mbps. Īn mod direct, acest lucru s-a reflectat și īn structura conexiunilor utilizate, astfel īncāt, la 30 iunie 2014, 59% din numărul total erau conexiuni cu viteze de cel puțin 30 Mpbs, iar 28% conexiuni cu viteze de cel puțin 100 Mbps.
Īn cazul conexiunilor mobile de acces la internet, la jumătatea anului 2014, peste 8,5 milioane dintre cele 14,4 milioane de conexiuni active foloseau tehnologia 3G și, respectiv, superioară 3G, din care 253 de mii erau prin tehnologia 4G.
Din totalul celor 14,4 milioane de conexiuni mobile la internet, jumătate au fost utilizate pe bază de cartele preplătite, iar jumătate pe bază de abonament, dintre acestea din urmă 5,3 milioane aparținānd utilizatorilor persoane fizice, iar restul de 1,9 milioane persoanelor juridice.
Īn ceea ce privește modalitatea de acces, 89% dintre conexiunile mobile au fost accesate prin telefonul mobil/smartphone, īn timp ce restul de 11% au fost conexiuni prin intermediul modemurilor/cardurilor sau USB.
Mai multe informații vor fi disponibile īn perioada imediat următoare īn raportul de date statistice, realizat pe baza datelor raportate de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice, care au desfăşurat activităţi comerciale īn anul 2014.