Comunicate de presă

Peste 1.700 de controale ANCOM pe piețele telecom, poșta și echipamente radio, în prima jumatate a anului 2020

 08.07.2020

 

„Având în vedere perioada atipica pe care o traversam, în prima jumatate a acestui an, activitatea de monitorizare și control s-a concentrat îndeosebi pe supravegherea pieței echipamentelor radio și a compatibilitații electromagnetice, neconformitatea echipamentelor radio putând produce interferențe prejudiciabile, și, implicit, care pot afecta buna funcționare a serviciilor de comunicații electronice. În acest sens, Autoritatea a efectuat 419 controale și a sancționat neconformitațile constatate cu amenzi în cuantum de peste 200.000 lei. Totodata, a fost finalizata acțiunea de verificare a incidentului de securitate în care a fost implicata societatea Orange România în luna ianuarie 2020, aplicându-se o amenda contravenționala de 500.000 lei. , a declarat Cristin Popa, Directorul Direcției Executive Monitorizare și Control din cadrul ANCOM.

În prima jumatate a anului, ANCOM a derulat în total 1.735 de controale, a transmis 60 de notificari și a aplicat 200 de avertismente si 91 de amenzi contravenționale, în valoare totala de 995.900 lei. Suma astfel rezultata constituie venit la bugetul de stat.

Piața echipamentelor radio și compatibilitate electromagnetica

Pe piața echipamentelor radio și a compatibilitații electromagnetice ANCOM a efectuat 419 controale, în urma carora au fost aplicate 80 de avertismente și 42 de amenzi contravenționale în valoare totala de 207.000 de lei pentru echipamente neconforme din punct de vedere al compatibilitații electromagnetice. Cea mai mare amenda, în cuantum de 35.000 lei, a fost aplicata pentru publicitatea și punerea la dispoziție pe piața a echipamentelor destinate sa produca interferențe prejudiciabile (jammer).

De asemenea, ANCOM coopereaza permanent cu Direcția Generala a Vamilor, autoritatea responsabila cu controalele la frontierele externe ale României, pentru a se asigura ca echipamentele care sunt puse în libera circulație pe piața naționala și, implicit, pe piața comunitara, respecta legislația în vigoare. Astfel, în prima jumatate a anului 2020 au fost soluționate 29 de notificari primite de ANCOM din partea birourilor vamale privind suspendarea punerii în libera circulație a unor echipamente neconforme.

Piața comunicațiilor electronice

Pe piata de comunicatii electronice, în prima jumatate a acestui an, ANCOM a efectuat 1.080 de acțiuni de control, contravenienții primind 60 de notificari, 76 de avertismente și 29 de amenzi contravenționale, în cuantum de 727.400 lei.

ANCOM a sancționat Orange pentru incidentul de securitate din 14 ianuarie 2020, manifestat la nivel național, care a afectat un numar de 1.921.096 de conexiuni din care 769.725 de conexiuni de date mobile și 1.151.371 de conexiuni de voce mobila și SMS, durata acestuia fiind de 405 minute începând cu ora 16:54 și rezultând o indisponibilitate a rețelei la nivel logic de 53,93 minute pentru o singura zi, aceasta valoare depașind maximul permis prin licența. Valoarea amenzii contravenționale aplicate este de 500.000 de lei.

De asemenea, ANCOM a aplicat un numar de 14 amenzi, în valoare de 137.400 lei, furnizorilor de servicii de telefonie, cel mai des întâlnite nereguli fiind legate de încalcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali.

În rândul furnizorilor de servicii de acces la internet, Autoritatea a aplicat 2 amenzi contravenționale în cuantum total de 10.000 lei, pentru furnizarea de servicii fara a avea un contract valabil încheiat.

6 amenzi contravenționale în valoare totala de 40.000 de lei au fost aplicate de ANCOM și furnizorilor de servicii de televiziune și radiodifuziune sonora (RTV). Principalele încalcari au constat în nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condițiilor cuprinse în autorizațiile tehnice.

Furnizorii de rețele de tip CATV au fost sancționați cu 5 amenzi contravenționale în valoare totala de 28.000 de lei pentru nerespectarea condițiilor prevazute în Autorizația Generala.

Totodata, ANCOM a aplicat o amenda în cuantum de 12.000 de lei pentru utilizarea unei frecvențe fara a deține o licența de utilizare a acesteia.

Piața serviciilor postale

ANCOM a efectuat în primele șase luni ale acestui an un numar de 236 de acțiuni de control. Au fost aplicate 44 de avertismente și 20 de amenzi contravenționale, în cuantum total de 61.500 de lei, fiind frecvent constatata nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generala.

 

Din totalul controalelor, 4 au vizat Compania Naționala Poșta Româna în urma carora a fost aplicat un avertisment, precum și o amenda în valoare de 5.000 lei.