Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Comunicate de presă

Organizația specializata pentru tehnologia comunicațiilor din sistemul Națiunilor Unite și România au semnat Acordul de Gazduire a PP-22 la București

 01.07.2021 

 

Uniunea Internaționala a Telecomunicațiilor (UIT) a semnat un acord cu Guvernul României pentru gazduirea Conferinței Plenipotențiare a UIT din 2022 (PP-22) la București. Aceasta conferința, cel mai înalt for decizional al UIT, va avea loc în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022 la Palatul Parlamentului, în capitala României.

„Conferința Plenipotențiara a UIT din 2022 va avea loc în România, fapt care ma bucura foarte mult”, a declarat Secretarul General al UIT, Houlin Zhao. „În timpul pandemiei COVID-19 s-a dovedit cât de importante sunt tehnologiile și serviciile digitale, mai mult ca niciodata. Totuși, ramân provocari ce trebuie depașite. Cu ocazia PP-22, statele membre ale UIT vor trasa liniile de dezvoltare pentru perioada 2024-2027, într-un moment în care transformarea digitala se accelereaza în întreaga lume”.

Vlad Ștefan Stoica, președintele Autoritații Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), la semnarea acordului de gazduire în numele Guvernului României, a adaugat: „Prin organizarea Conferinței Plenipotențiare, ne luam angajamentul de a aduce împreuna toate țarile, pentru a conlucra îndeaproape la dezvoltarea comunicațiilor globale și la consolidarea sectorului telecomunicațiilor. Va asigur ca depunem toate eforturile pentru a organiza cu succes acest eveniment de referința, la cele mai înalte standarde din punct de vedere al resurselor alocate, locului de desfașurare și siguranței tuturor participanților, având permanent în vedere desfașurarea evenimentului într-un mod responsabil atât din perspectiva protejarii mediului și dezvoltarii durabile, cât și a incluziunii sociale și egalitații de gen”.

Conferința Plenipotențiara a UIT se desfașoara la fiecare patru ani, reunind reprezentanții celor 193 de state membre ale organizației pentru a veghea la atribuirea spectrului radio la nivel global, crearea standardelor tehnice pentru rețelele și serviciile din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) din întreaga lume și eforturile de promovare a incluziunii digitale în comunitați slab deservite. Cu ocazia PP-22 se vor stabili, de asemenea, politicile generale ale UIT, se va adopta planul strategic și financiar pe patru ani și se vor aborda cele mai actuale teme din domeniul TIC.

Nu în ultimul rând, conferința va alege urmatorul Secretar General al UIT, Secretarul General Adjunct și Directorii Birourilor de Sector pentru Radiocomunicații, Standardizare a telecomunicațiilor și Dezvoltarea telecomunicațiilor, împreuna cu membrii Comitetului pentru Reglementari Radio. Conferința Plenipotențiara alege, de asemenea, statele membre din componența urmatorului Consiliu al UIT, care acționeaza ca organ de conducere al organizației în perioada dintre doua conferințe plenipotențiare. Statele membre ale UIT vor fi invitate sa depuna oficial candidaturi cu aproximativ un an înainte de conferința. Candidaturile se transmit catre Secretarul General al UIT pâna cel târziu la ora 23:59 (ora Genevei) în a douazeci și opta zi anterioara PP-22, adica luni, 29 august 2022.

În cadrul sesiunii din 2019 a Consiliului UIT, Consilierii au fost de acord cu propunerea de desfașurare a PP-22 la București, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022 (Decizia 127 a Consiliului UIT din 2019). Ediția anterioara a Conferinței Plenipotențiare a UIT a fost gazduita la Dubai, în 2018, de Guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Despre UIT

Uniunea Internaționala a Telecomunicațiilor (UIT) este organizația internaționala din sistemul Națiunilor Unite specializata pentru tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC), care promoveaza inovația în acest domeniu, împreuna cu cele 193 de state membre și cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universitaților și al organizațiilor internaționale și regionale. Înființata în urma cu mai mult de 150 de ani, UIT este o organizație interguvernamentala al carei obiectiv principal este coordonarea utilizarii în bune condiții a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperarii internaționale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunatațirea infrastructurii de comunicații în țarile în curs de dezvoltare și stabilirea de standarde la nivel mondial care sa încurajeze interconectarea fara întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicații. UIT se pune în slujba conectarii întregii lumi, indiferent de mijloacele prin care se realizeaza aceasta: rețele de banda larga, cele mai recente tehnologii pe suport radio, navigație aeronautica și maritima, radioastronomie, oceanografie și monitorizarea Pamântului cu ajutorul sateliților, convergența comunicațiilor fixe și mobile, sau a tehnologiilor din domeniul internetului și al radiodifuziunii. Pentru mai multe detalii despre activitatea UIT, vizitați www.itu.int