Comunicate de presă

Netograf.ro: Viteza medie de download date internet fix a fost de 112,1 Mbps īn 2017

19.06.2018

Conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din Romānia elaborate pe baza testelor realizate pe Netograf.ro aplicația ANCOM pentru testarea calității serviciului de internet īn anul 2017 romānii au experimentat viteze medii de download la nivel național de 112,1 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix (186,6 Mbps pentru conexiunile de tip fir și 61,26 Mbps pentru conexiunile de tip wireless) și 20,44 Mbps pentru serviciul de acces la internet la puncte mobile. Vezi aici Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet īn anul 2017.

Media națională – download  și upload internet fix

Testele efectuate pe www.netograf.ro arată că īn anul 2017 vitezele medii de download și upload pentru internetul fix au crescut cu 18% față de anul 2016. Astfel, īn ceea ce privește vitezele medii de download, acestea au ajuns la 112,1 Mbps (186,6 Mbps pentru conexiunile de tip fir și 61,26 Mbps pentru conexiunile de tip wireless). Viteza medie de upload la nivel național a ajuns la 93,1 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix (146,46 Mbps pentru conexiunile de tip fir și 56,63 Mbps pentru conexiunile de tip wireless).

Internet fix - Statistici la nivelul județelor

Vitezele medii de download și upload pentru conexiunile de internet fix īnregistrate la nivel de județ prezintă o tendință de creștere, comparativ cu anii 2016 și 2015.

 

Media națională – download  și upload internet mobil

Conform rezultatelor testelor realizate īn cadrul Netograf pe parcursul anului 2017 pentru serviciul de acces la internet la puncte mobile, viteza medie de download la nivel național este 20,44 Mbps, īn timp ce viteza medie de upload este 9,08 Mbps.

 

Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet īn anul 2017 oferă și informații cu privire la īntārzierile de transfer a pachetelor de date atāt pentru furnizorii de servicii de acces la internet fix, cāt și pentru furnizorii de servicii de acces la internet mobil, defalcate pe județe, variațiile īntārzierilor de transfer a pachetelor de date, precum și informații legate de termenele necesare pentru furnizarea serviciului de acces la internet, termenele de remediere a deranjamentelor, și frecvența reclamațiilor utilizatorilor și termenul de soluționare a acestora. Raportul ANCOM poate fi găsit aici.