Comunicate de presă

Netograf.ro: Viteza medie de transfer date prin internet fix și mobil, īn creștere la nivel național

14.08.2020

Statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din Romānia elaborate de ANCOM pe baza testelor din aplicația Netograf.ro arată că īn anul 2019 romānii au experimentat viteze medii de download la nivel național de 148,95 Mbps pentru internetul fix și 24,79 Mbps pentru internetul mobil, īn creștere față de anii precedenți. Vezi aici Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet in anul 2019.

Media națională – download  și upload internet fix

Testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf.ro și aplicația Netograf pentru terminale fixe arată că īn anul 2019 viteza medie de download la nivel național pentru internetul fix a crescut cu 10% față de anul 2018, pānă la 148,95 Mbps, īn timp ce viteza medie de upload a ajuns la 110,73 Mbps, īn creștere cu 8% față de anul anterior.

Statistici la nivelul județelor

Vitezele medii de download pentru conexiunile de internet fix īnregistrate la nivel de județ īn anul 2019 sunt īn creștere comparativ cu anii 2018 și 2017, cu variații īntre 106,38 Mbps (Covasna) și 150,15 Mbps (București). Aceeași tendință de creștere se poate observa și īn cazul vitezelor de transfer de date realizate prin conexiunile de internet mobil, unde viteza medie de download variază īn anul 2019 īntre 11,74 Mbps (Gorj) și 36,2 Mbps (Suceava).

 „Vitezele de transfer de date atinse de utilizatorii care au efectuat teste prin intermediul Netograf ne arată că, la nivel național, capacitatea rețelelor a crescut semnificativ īn 2019 față de anii precedenți. Este īn bună măsură rezultatul continuării investițiilor operatorilor atāt īn implementarea fibrei optice și a echipamentelor de rețea de capacitate sporită, īn cazul internetului fix, cāt și īn implementarea tehnologiilor 4G la nivelul rețelelor radio de acces, īn cazul internetului mobil. Am văzut acest lucru, de altfel, și la īnceputul acestui an, īn contextul izolării și al muncii de acasă, cānd rețelele fixe și mobile au susținut foarte bine creșterile de trafic de aproximativ 25%”, a declarat Eduard LOVIN, vicepreședinte ANCOM.

Media națională – download  și upload internet mobil

Rezultatele testelor efectuate de utilizatori pe platforma Netograf.ro și aplicația Netograf pentru terminale mobile indică o viteză medie de download de 24,79 Mbps, respectiv o viteză medie de upload de 12,63 Mbps pentru internetul mobil la nivel național pe parcursul anului 2019, ambele īn creștere cu aproximativ 8% față de anul 2018.

Statisticile cuprinse īn Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet īn anul 2019 au fost realizate pe baza unui număr de 275.969 teste valide efectuate prin intermediul celor trei tipuri de aplicații Netograf: web, aplicații pentru terminale fixe și aplicații pentru terminale mobile (Android și iOS).

Raportul oferă, pe lāngă informațiile privind vitezele de download și upload și informații cu privire la īntārzierile și variațiile īntārzierilor de transfer a pachetelor de date atāt pentru furnizorii de servicii de acces la internet fix, cāt și pentru furnizorii de servicii de acces la internet mobil, statistici pe județe privind numărul de teste, vitezele de download și upload medii și īntārzierile medii, precum și informații legate de termenele necesare pentru furnizarea serviciului de acces la internet, termenele de remediere a deranjamentelor sau frecvența reclamațiilor utilizatorilor și termenul de soluționare a acestora.

Despre Netograf

Netograf este o platformă electronică concepută de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din Romānia un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care īl plătesc. Utilizatorii pot verifica īn acest fel dacă serviciul de internet utilizat se ridică la calitatea prevăzută īn ofertă și īn contractul īncheiat. Totodată, aceștia au acces la statistici ale valorilor parametrilor de calitate, obținute pe baza testelor realizate de alți utilizatori ai Netograf. Īn anul 2019, ANCOM a īmbunătățit aplicația web și a completat capabilităţile Netograf cu aplicația desktop pentru terminale fixe și aplicațiile Android și iOS pentru terminale mobile.