Comunicate de presă

Netograf.ro - romānii au descarcat date cu o viteza medie reala de 53,22 Mbps la internet fix īn anul 2015

10.08.2016
 
Potrivit statisticilor oficiale privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din Romānia generate de Netograf.ro - aplicația ANCOM pentru testarea calitații serviciului de internet - īn anul 2015 romānii au experimentat viteze medii reale de 19,22 Mbps pentru download date internet mobil (17,4 Mbps pentru conexiunile de tip indoor și 28,52 Mbps pentru conexiunile de tip outdoor), respectiv 53,22 Mbps download date internet fix (75,49 Mbps pentru conexiunile de tip fir și 34,45 Mbps pentru conexiunile de tip wireless). Vezi aici Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet īn anul 2015 – parametri tehnici.
 
Viteze de download pe județe
 
Datele Netograf.ro arata ca viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix la nivel național a variat īn anul 2015 de la 28,33 Mbps (județul Maramureș) la 69,16 Mbps (īn București).
 
 
 Raportul pe care īl publicam astazi evidențiaza valori īn creștere ale indicatorilor tehnici de calitate de care beneficiaza utilizatorii de internet din Romānia, īn special viteza transferului de date. Ne bucura ca instrumente complexe create de Autoritate, precum Netograf, le asigura utilizatorilor acces la informații transparente despre ofertele operatorilor, stimulānd īn același timp concurența īn piața prin oferirea de servicii de calitate și investiții īn rețele din ce īn ce mai performante”, a declarat Eduard LOVIN, Director Executiv Reglementare ANCOM.
 
Cum sunt generate statisticile Netograf.ro
Statisticile pentru internet fix și mobil īn anul 2015 au fost generate de Netograf.ro pe baza unui numar de peste 170.000 de teste efectuate de utilizatori, dintre care aproximativ 135.000 au fost validate și utilizate īn procesul de generare a statisticilor oficiale. Aplicația testeaza calitatea conexiunii īntre echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test amplasat īntr-un nod de tip internet interexchange. Masuratorile indica o valoare a parametrilor aproape de experiența reala a utilizatorului īn accesarea internetului, deoarece calea masurata include toata rețeaua furnizorului, precum și, īn cazul furnizorilor de talie mica, alte rețele interconectate cu rețeaua proprie.
 
Despre Netograf.ro
Netograf.ro este aplicația de monitorizare și evaluare a calitații serviciului de acces la internet dezvoltata de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din Romānia un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziție de furnizori și/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezinta calitatea serviciului de acces la internet așa cum este ea experimentata de utilizator, aceasta masurāndu-se īn raport cu un punct unic pentru toți utilizatorii de servicii de acces la internet din Romānia) și accesibil gratuit.
 
Despre Raportul ANCOM
Raportul privind calitatea serviciului de acces la internet īn anul 2015 - parametri tehnici a fost elaborat de Autoritate īn baza Deciziei nr.1201/2011 prin care furnizorilor de servicii de acces la internet li se impun obligații cu privire la transparența īn relațiile cu utilizatorii finali. Astfel, raportul complet ANCOM conține detalii despre un set de indicatori de calitate tehnici (viteza de transfer a datelor, īntārzierea de transfer a pachetelor de date, variația īntārzierii de transfer a pachetelor de date), așa cum sunt aceștia generați de statisticile oficiale ale aplicației Netograf.ro.
 
Īn perioada urmatoare Autoritatea va publica, īn baza aceleiași decizii, și un Raport cu privire la calitatea serviciului de acces la internet īn anul 2015 din perspectiva parametrilor de calitate administrativi (termenul necesar pentru furnizarea serviciului de acces la internet, termenul de remediere a deranjamentelor, frecvența reclamațiilor utilizatorului final, frecvența reclamațiilor referitoare la deranjamente, frecvența reclamațiilor privind corectitudinea facturarii, termenul de soluționare a reclamațiilor primite de la utilizatorii finali).