Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Comunicate de presă

Netograf.ro - noua aplicație pentru testarea vitezei de internet în România

08.10.2014

 

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a prezentat astăzi, în cadrul târgului Internet & Mobile World 2014, Netograf.ro, o aplicație pentru testarea și monitorizarea calității serviciului de internet de către abonații români. Utilizatorii vor putea măsura viteza de transfer a datelor, întârzierea de transfer, variaţia întârzierii de transfer și rata pierderii de pachete prin raport cu cele ofertate de furnizor. Aplicația a fost deschisă publicului spre testare, fiind în etapa în care este populată cu ofertele de internet ale furnizorilor de servicii de acces la internet.

“Aplicația Netograf.ro a fost concepută de ANCOM pentru a oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc. Ei vor putea să constate nu doar dacă serviciul de internet pe care îl au se ridică la calitatea promisă, ci și să compare parametrii înregistrați cu cei obținuți de abonații altor furnizori”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final şi un server de test amplasat într-un nod de tip internet interexchange. Pentru testarea acestor parametri, utilizatorul trebuie să selecteze furnizorul, tipul de ofertă de care beneficiază și tipul de conexiune. Furnizorii autorizați de servicii de acces la internet au obligația de a-și introduce în aplicație datele tehnice ale ofertelor comerciale active prin intermediul unei interfețe web.
Aplicația se diferențiază de alte instrumente de același tip și prin faptul că, pe baza testelor efectuate de utilizatori și a ofertelor introduse, va calcula și valorile medii ale parametrilor tehnici de calitate oferiți de un anumit furnizor. De exemplu, în ceea ce privește viteza serviciului de internet, aplicația va calcula valoarea medie națională înregistrată de fiecare furnizor sau valoarea medie pe localitate. Prin intermediul acestor informații suplimentare, utilizatorii vor putea evalua şi performanţa reţelei, aşa cum a fost ea experimentată de alţi utilizatori. Având în vedere faptul că valorile statistice vor rezulta în urma testelor efectuate de utilizatorii finali, aceste statistici vor avea relevanță în momentul în care vor fi înregistrate în baza de date a aplicației un număr suficient de teste. Pentru a evita erorile statistice, dacă utilizatorul alege un alt furnizor decât cel pre-selectat de aplicație, rezultatul măsurătorii nu va fi inclus în statistică.
Aplicația, care are în acest moment în baza de date ofertele unora dintre principalii operatori de pe piață, va fi actualizată permanent, fiecare operator autorizat având obligația de a introduce propriile informaţii privind parametrii de calitate ai conexiunilor comercializate, conform prevederilor deciziei ANCOM nr. 1201/2011. Prevederile deciziei se aplică serviciilor de acces la internet, furnizate prin intermediul reţelelor publice fixe sau mobile de comunicaţii electronice, indiferent de tehnologia de acces la internet utilizată.
Rezultatul testului poate fi influențat de o serie de factori, astfel încât, pentru obținerea unor rezultate cât mai corecte, înainte de începerea testului, utilizatorii trebuie să se asigure că nu folosesc și alți utilizatori simultan conexiunea la internet, că echipamentul terminal este suficient de performant astfel încât să permită atingerea vitezelor promise de furnizori, că se află poziționați în apropierea routerului dacă utilizează un echipament wireless sau că nu sunt active alte aplicații care pot altera rezultatul testului. În cazul serviciilor de comunicații electronice la puncte mobile, utilizatorii trebuie să se asigure că folosesc cea mai performantă tehnologie disponibilă în momentul efectuării testului, să știe dacă serviciul are un volum de trafic inclus, după epuizarea căruia viteza de transfer scade la un anumit prag sau să se asigure că au destul trafic inclus astfel încât efectuarea testului să nu genereze costuri suplimentare nedorite.
Aplicația pentru testarea parametrilor de calitate ai serviciului de acces la internet este una dintre măsurile luate de ANCOM pentru a facilita accesul utilizatorilor de servicii de acces la internet la informaţii comparabile, adecvate şi actualizate, alături de impunerea obligației furnizorilor de a include în contracte parametrii măsurați prin intermediul Netograf.ro și de a publica pe propriile pagini de internet o serie de alți parametri administrativi.
Folosind Netograf.ro, ANCOM poate avea o abordare proactivă în ceea ce privește identificarea posibilelor degradări ale serviciului de acces la internet. Prin compararea ofertelor furnizorilor de servicii de acces la internet, precum și a evoluției în timp a parametrilor de calitate a serviciului, ANCOM poate realiza studii și rapoarte privind calitatea serviciului de acces la internet și poate evalua necesitatea de a interveni în piață prin alte măsuri de reglementare.
Aplicația lansată astăzi va fi îmbunătățită permanent pe baza feedback-ului primit din partea utilizatorilor.