Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Memorandumuri de intelegere semnate la Bucuresti cu ocazia PP-22

30.09.2022

 

“Cu ocazia prezenței la București a delegațiilor din 193 de țări la lucrările Conferinței Plenipotențiare a UIT, ANCOM a încheiat memorandumuri de înțelegere cu reprezentanții instituțiilor omoloage din cinci țări. Astfel, am formalizat cu partenerii noștri din Algeria, Bahrain, Egipt, Polonia și Statele Unite ale Americii schimbul de informații în domeniul dezvoltării politicilor și strategiilor în sectorul comunicaţiilor electronice și serviciilor poştale, dar și cadrul pentru susținerea unor viitoare poziții comune în organizațiile din domeniu”, a declarat Vlad Stoica, președintele ANCOM. 

Memorandumuri de înțelegere

În data de 26 septembrie 2022, Președintele ANCOM a semnat un memorandum de înțelegere cu conducătorii autorităților din Statele Unite ale Americii (FCC) și Egipt (NTRA), iar în 27 septembrie au fost încheiate memorandumuri cu reprezentanții autorităților din Algeria (ARPCE) și Bahrain (TRA). Memorandumul de înțelegere cu UKE, autoritatea din Polonia, a fost semnat de președinții celor două autorități în data de 28 septembrie 2022. Toate cele cinci instituții sunt organisme cu atribuții similare ANCOM.

Obiectivul principal al celor cinci memorandumuri constă în stabilirea cadrului necesar schimbului de informaţii în domeniul dezvoltării politicilor și strategiilor în sectorul comunicaţiilor electronice, respectiv al serviciilor poştale. Reprezentanții de nivel înalt ai autorităților semnatare vor analiza modul în care au fost implementate memorandumurile, stabilind totodată prioritățile în ceea ce privește cooperarea în perioada următoare. Cadrul astfel stabilit prin intermediul acestor memorandumuri stabilește și posibilitatea susținerii unor poziții comune în cadrul organizațiilor europene și internaționale din domeniul comunicațiilor electronice și al serviciilor poștale.

Totodată, președintele ANCOM a avut întâlniri bilaterale cu majoritatea delegațiilor prezente pentru a stabili sau întări relațiile de cooperare internațională în domeniul reglementării economice și tehnice a domeniului comunicațiilor electronice și în cel al administrării spectrului de frecvențe.

Conferința PP 22

Conferința Plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) are loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie la Palatul Parlamentului din București. Pe parcursul celor trei săptămâni, se preconizează că PP-22 va atrage aproximativ 4.000 de participanți, inclusiv șefi de stat și demnitari la nivel înalt din cele 193 de state membre ale UIT.

Delegațiile includ, de asemenea, reprezentanți ai tuturor categoriilor de membri UIT – companii private, instituții academice și organisme naționale, regionale și internaționale implicate în activitățile organizației privind radiocomunicațiile și standardizarea, sau promovarea transformării digitale în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

PP-22 va stabili politicile generale ale UIT, precum și planurile strategice și financiare pentru perioada 2024-2027, care vizează întreaga activitate a UIT, dar, cu precădere, aspecte-cheie ca incluziunea digitală și reducerea decalajului digital, sau cele mai bune modalități de a mobiliza inteligența artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) și rețelele 5G și viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi și emergente, pentru a îmbunătăți modul în care oamenii din întreaga lume trăiesc și muncesc.

Tot în cadrul acestui amplu eveniment au loc alegeri ale celor cinci înalți oficiali ai UIT – secretarul general, secretarul general adjunct și directorii birourilor de radiocomunicații, standardizare în telecomunicații și, respectiv, dezvoltare a telecomunicațiilor – care vor ghida activitatea organizației în următorii patru ani.

Informații cu privire la alegerea secretarului general al ITU, desfășurată în data de 29 septembrie 2022, sunt disponibile aici.

Ceremonia de semnare a memorandumurilor