Comunicate de presă

De la 1 noiembrie scad tarifele pentru terminarea apelurilor fixe

30.10.2020

Īncepānd cu data de 1 noiembrie 2020 intră īn vigoare reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe impusă de ANCOM, noul tarif maxim fiind plafonat la 0,098 eurocenți/minut. Măsura de reglementare a Autorității se aplică acordurilor de interconectare cu operatorii de telefonie fixă cu putere semnificativă de piață, urmānd să fie reflectată īn prețul plătit de utilizatorii finali īn funcție de politicile comerciale ale fiecărui operator.
Tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe
Din 1 noiembrie 2020, operatorii de telefonie fixă desemnați de ANCOM ca avānd putere semnificativă de piață vor putea aplica un tarif de maxim 0,098 eurocenți/minut īn cazul apelurilor naționale, apelurilor inițiate din Spațiul Economic European (SEE), precum și īn cazul apelurilor inițiate din rețele din afara SEE, dacă acordurile internaționale īn vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare. Lista operatorilor de telefonie fixă cărora li se vor aplica măsurile de reglementare poate fi consultată aici, iar deciziile de reglementare emise de ANCOM sunt accesibile aici.
Determinarea noului tarif
Īncepānd cu 1 aprilie 2014, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe a fost plafonat de ANCOM la 0,14 eurocenți/minut pe baza unui model de calculație a costurilor de tip LRIC pur, menit să asigure obiectivele de promovare a concurenţei, maximizare a beneficiilor consumatorilor şi stimulare a investiţiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevăzute īn Recomandarea 2009/396/CE. Scăderea tarifului pānă la 0,098 eurocenți/minut adoptată de ANCOM a fost determinată īn urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor utilizat anterior, precum și a costului capitalului.
Cadrul de reglementare
Reglementarea ANCOM privind stabilirea tarifului maxim de 0,098 eurocenți/minut pentru terminarea apelurilor la puncte fixe a urmat procesul de consultare europeană, fiind comunicată īn data de 3 august 2020 Comisiei Europene, OAREC şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Īn urma validării, măsura poate intra īn vigoare la 1 noiembrie 2020.

Īn prezent, Directiva (UE) 2018/1972 prevede instituirea de tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene, pānă cel tārziu la 31 decembrie 2020. Īn acest sens, īn perioada 25 august – 22 septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat pentru consultare publică proiectul actului de implementare a eurotarifului.